Site icon podunavlje.info

Mogli su lepo da kažu: „Nećete igrati kod kuće do kraja prvenstva“

SMEDEREVO, 29. april 2023 – Incident sa prošlonedeljne utakmice između Smedereva i Mačve iz Bogatića dobio je svoj epilog u danas izrečenoj kazni koju je razrezao Zoran Janković, disciplinski sudija FSRZS; Smederevo će naredne četiri utakmice kao domaćin morati da igra najmanje 30 kilometara od svog stadiona. Novčana kazna je 200.000 dinara, ali ona je u ovom slučaju manje bitna, kada se u preostalim utakmicama odlučuje ko će u Prvu ligu, a igranje kod kuće je Smederevu zabranjeno praktično do kraja prvenstva.

To što nema snimka upada gledaoca, što je, po svedočenjima prisutnih, NN lice koje je izazvalo incident nepoznato svima koji su se zatekli na tribini, a reč je o dugogodišnjim pristalicama Smedereva, što je sam trener gostiju rekao da je udaren u rame, a ne „nokautiran“, kako su prvobitno neki mediji objavili, sve to očigledno nije bilo dovoljno da se izbegne kazna koja može da ima implikacije na konačni ishod prvenstva. Bile su dovoljne izjave funkcionera gostujućeg tima i hajka koja se potom digla u medijima.

Ovakvoj odluci o kazni je, možda, doprinela i mlaka i zakasnela reakcija rukovodstva smederevskog kluba, umesto da se, ako ništa drugo, insistira na dokazima, jer se na kraju, u odsustvu snimka, sve svelo na rekla-kazala, „udario me, majke mi“, „ko je – ne znam, ali odande je doš’o“.

Ovo nije, podsetimo, prvi put da se FSRZS maćehinski odnosi prema klubovima sa ovog područja, postradali su ranije i OFK Mihajlovac i Borac iz Ralje. S druge strane, recimo, očigledna nameštaljka u utakmici Borca iz Čačka i Polet iz Ljubića prošlog leta, kada su se igrači Poleta izmicali ne bi li Čačani postigli gol, prošla je s kaznom od 250.000 dinara za Polet(!) i, pazi sad, uslovnom kaznom oduzimanja devet bodova – u slučaju ponovnog prestupa. Borac ni okrznut. Dakle, možete da nameštate, ali nemojte da to bude baš često, pričekajte malo. Skandal je zaključen krajem septembra, uz evidentnu želju da bude rešen pre najavljenih promena u kragujevačkim kancelarijama. Zbog velikog interesovanja javnosti, očigledna je bila i namera odgovornih u FSRZS da kazna prođe „ispod radara“, nedostupna široj javnosti. Iako je čačanski skandal nadaleko odjeknuo, obaveštena je čak i UEFA, o odluci nije konsultovan ni vrh Fudbalskog saveza Srbije.

Sada se Smederevo s tim istim Borcem „bije“ za prvo mesto na srpskom zapadu i promociji u Prvu ligu. Igrajući na tuđim terenima kad je trebalo da bude domaćin.

Exit mobile version