„Umetnost i dvorska kultura u Srbiji 1872-1903“ dr Snežane Cvetković

SMEDEREVO, 28. april 2023 – Muzej u Smederevu je sa Centrom za vizuelnu kulturu Balkana Filozofskog fakulteta u Beogradu objavio knjigu „Umetnost i dvorska kultura u Srbiji 1872-1903“, čija je autorka dr Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Muzeja u Smederevu.

Publikacija je proistekla iz istoimene doktorske disertacije koju je Snežana Cvetković odbranila na Odelјenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu 2021. godine.

U knjizi su obrađeni dvorovi kneza/kralјa Milana Obrenovića i kralјa Aleksandra Obrenovića u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Nišu i Takovu, vladarska patronaža, arhitektura i oblikovanje dvorskih enterijera.

O knjizi će ovog petka od 18 sati u Muzeju u Smederevu govoriti u ime izdavača Tatjana Gačpar, muzejska savetnica, direktorka Muzeja u Smederevu, Ana Kostić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i upravnica Centra za vizuelnu kulturu Balkana, recenzent knjige dr Nenad Makulјević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Saša Brajović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i autorka knjige dr Snežana Cvetković.

Knjiga je objavlјena zahvalјujući sredstvima koja su odobrena od Ministarstva kulture Republike Srbije i sufinansiranjem Grada Smedereva na Konkursu navedenog ministarstva namenjenog muzejskom nasleđu za 2022. godinu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!