Site icon podunavlje.info

Miloš Jovanović:  Investicije su bile nagrada za buduću predaju Kosova

SMEDEREVO,  28 april 2023 – U Smederevu je danas bio i sa članovima stranke ali i građanima na Trgu kod Hrama Svetog Georgija razgovarao prvi čovek Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

– Ja razumem da su ljudi umorni, ali narod koji se preda ne može da ima svoju budućnost. Kosovo je pitanje nacionalnog identiteta, a ako od njega odustanemo to ne bi bio kraj naših problema, sledi niz drugih pitanja, Republike Srpske, Raške oblasti, Severne Srbije… To bi učinilo da ponovo ne možemo da se bavimo ničim drugim, da državu ekonomski podižemo, da se zna da je država pravna, a ne partijska, da sve ne bude pitanje stranačke knjižice i svega onog što je više nego gangrena za ovu zemlju, to je kancer – kaže Jovanović.

Zbog toga je, objašnjava, Kosovo pitanje svih pitanja, a odgovor na njega, kako sada stvari stoje, nikako nije dobar.

– Poslednjih mesec i po dana svedoci smo kraha kosovske politike ove Vlade, sada se vidi da je sporazum iz Brisela bio samo jedna etapa u procesu izdaje i predaje dela teritorije. Važna, ali samo etapa, a sada kada je Vučić prihvatio ovaj francusko-nemački sporazum – to je školski primer priznanja secesije. Prva dva člana dovoljno govore o tome, o dobrosusedskim odnosima, na osnovu jednakih prava, što nije moguće ako Kosovo nije država. To moramo da sprečimo, jer je to protivustavno i ne može da proizvodi pravna dejstva. Jer, odseliće se i ovih sto hiljada Srba koji sada tamo žive, pošto njima nema sreće, ma ni života, na nezavisnom Kosovu.

Jovanović priznaje da postoji ekonomski boljitak u Srbiji poslednjih godina, ali je on, kako kaže, baš i „kupljen na osnovu naše predaje Kosova i to nam je, kao, bila neka nagrada“.  Činjenica da je kurs stabilan, da ima investicija, ali to, smatra on, „sve može da se rasprši kao mehur od sapunice onog trenutka kada Zapad zaključi da je postignut cilj, da je Srbija na kolenima, svedena Beogradski pašaluk, toga više neće biti“.

– Nijedna zemlja se nije razvila samo od stranih investicija, taj koncept može da daje rezultate u početku, u smislu zapošljavanja, ali mora da se insistira na transferu tehnologija i favorizovanju domaćeg kapitala, s jasnim ciljevima razvoja. Razvojna banka , kakvu mi nemamo, mora da bude depolitizovana, banka koja će uspešno kreditirati projekte naše privrede. Uz to, mora da se povede i ozbiljna borba za obrazovanje, kao društvu privatni fakulteti su nam naneli ogromnu štetu. Jer, na kraju se sve svodi na ljudske resurse – zaključuje Jovanović.

Exit mobile version