Slike Miroljuba Filipovića Filimira iz ciklusa „Bojilišta i podnebesja“

VELIKA PLANA, 27. april 2023 – U  Galeriji Centra za kulturu Masuka u Velikoj Plani posetioci će od ovog četvrtka biti u prilici da pogledaju radove Miroljuba Filipovića Filimira iz ciklusa „Bojilišta i podnebesja“.

Izložba je organizovana u okviru Dana opštine Velika Plana, a svečano otvaranje je zakazano za 19 sati.

Miroljub Filipović Filimir, član Udruženja likovnih umetnika Srbije, aktivan je stvaralac decenijama prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni. Od 1968. godine priredio je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u više od 700 kolektivnih izložbi, između ostalih, na bijenalima u Veneciji, Londonu, Pekingu, u Venecueli, Meksiku…

Autor je poznatog međunarodnog umetničkog projekta „Umetnici sveta protiv izolacije čoveka i naroda“ koji je započeo u Parizu 1993. U ovom projektu je do sada učestvovalo više od 8000 umetnika sa svih kontinenata.

Više puta je nagrađivan za svoje umetničko stvaralaštvo.Za brojne aktivnosti na širenju kulturnih veza između naše zemlje i latinoameričkih naroda, Republika Kuba ga je 1996. godine odlikovala Medaljom prijateljstva.

O njegovom radu snimljena su dva filma: „Ikonarti“, reditelja prof. Vladimira Perovića (2000) i „Krik boje“, reditelja Veska Butrića (2002).

Filimir je član Društva srpskih slikara „Lada“. Osnivač je multimedijalne umetničke grupe „Kvart“.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!