Jovica Tišma ovogodišnji dobitnik nagrade „Gordana Brajović“

SMEDEREVO, 25. april 2023 – „Književni susreti Gordana Brajović“, dvadeset i šesti po redu, počeli su juče u njenom rodnom Subotincu, a danas će na stilizovanu trešnju biti dodato novo ime dobitnika nagrade za najbolјu knjigu za decu i mlade. To je ime Jovice Tišme, smederevskog autora, uglavnom dečjeg a ponekad i pisca za odrasle, glumca, režisera, osnivača Putujućeg pozorišta „Dečja zemlja“… Naći će se tako Tišma u odabranom društvu, jer ovu nagradu su do sada dobijali Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Dragoslav Andrić, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Dobrica Erić i mnogi drugi koji su ostavili trag u našoj književnosti.

– Društvo je odlično, sada moram da pazim, ne samo da ne obrukam sebe, nego njih. Sada, da tako kažem, ne mogu da pišem šta hoću, odnosno mogu ali mora to da liči. A ovo… Desilo se da sam napisao zanimljivu knjigu – skromno kaže za podunavlje.info Tišma, čekajući da mu danas bude uručena nagrada, da mu se ime nađe na trešnji.

Inače, Jovica sam za sebe, kada priča sa mališanima, publikom njegovih knjiga, ima običaj u šali da kaže da je pisac za decu zato što mu ime nije poraslo. I takvo kakvo je, da se i mi našalimo, sada je u književnom svetu još jednom zazvonilo; u mesec i po dana ovo je, posle one koje nosi ime Aleksandra Vuča, druga nagrada za knjigu „Bio jednom jedan strah“, sa podnaslovom „Šašave priče za nestrpljivu decu“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!