Dan planete Zemlje, 22. april, pod sloganom „Uložimo u svoju planetu”

22. april 2023 – Svake godine 22. aprila obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje. Ove se to čini pod sloganom „Uložimo u svoju planetu”. Ovogodišnja tema je osmišljena da ubedi kompanije, vlade pa i građane širom sveta da ulažu u našu planetu kako bi poboljšali životnu sredinu i omogućili našim potomcima bolju i sigurniju budućnost.

Cilj Dana planete Zemlje je uopšte skretanje pažnje na značaj očuvanje prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Značaj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, baš zbog razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Lokalne samouprave mogu da se uključe u akciju zabranom plastike za jednokratnu upotrebu ili obnavljanjem ekosistema.

Preduzeća mogu pomoći smanjenjem sopstvenog uticaja na životnu sredinu. Na primer, proizvođači odeće mogu izabrati prirodne ili reciklirane tkanine. Restorani mogu tražiti održive izvore hrane i smanjiti nepotrebno bacanje hrane.

Inače, prvi Dan planete Zemlje obeležen je 22. aprila 1970. godine, a inicijativa je pokrenuta u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog dana više od 20 miliona ljudi učestvovalo je u protestima i demonstracijama širom SAD, zahtevajući bolje zakonske mere za zaštitu životne sredine.

Otad se Dan planete Zemlje proslavlja svake godine, a pokret je postao globalni, pa se tako 1990. godine broj učesnika popeo na više od 200 miliona u 141 zemlji.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!