Site icon podunavlje.info

„Zeleni monitor“ – šta se radi, a šta ne, na smanjenju zagađenja vazduha

SMEDEREVO, 21. april 2023 – Internet platforma „Zeleni monitor“, koja prati ostvarivanje predviđenih mera za smanjenje zagađenja vazduha u Smederevu, počela je da radi i podaci su dostupni svima koji su zainteresovani, saopštio je danas Pokret Tvrđava.

„Zeleni monitor“ je zamišlјen kao baza koja sumira učinak sprovođenja Plana kvaliteta vazduha za grad Smederevo. Taj dokument sadrži akcioni plan i niz od više desetina konkretnih, predviđenih mera za realizaciju, a ova internet platforma javnosti daje uvid u to dokle se stiglo sa njihovom primenom.

Za sada su, u tri kategorije, nerealizovane, realizovane i mere u toku, dati rezultati sprovođenja Plana zaklјučno sa 2022. godinom, odnosno, sumiran je učinak tokom prethodne tri godine, što je zapravo prva polovina (Plan će biti na snazi 2023, 2024. i 2025. godine) ukupnog perioda.

Rezultati su izvedeni na osnovu odgovora nadležnih službi lokalne samouprave koja je zadužena za praćenje primene Plana i javno su dostupni na linku https://zelenimonitor.com/

Podaci će biti ažurirani dva puta godišnje, nakon polugodišnjih preseka, pa će putem „Zelenog monitora“ svi zainteresovani, na jednom mestu, moći da prate dalјe ostvarivanje predloženih rešenja.

U narednom periodu, platforma će biti upotpunjena i novim podacima do kojih je Pokret Tvrđava došao analizirajući četiri najveća izvora zagađenja vazduha u Smederevu (industrija, individualna ložišta, javno grejanje, saobraćaj). Detalјniji prikaz te analize, Pokret će objaviti i u posebnoj publikaciji, a sve to, kao i osnivanje smederevske „Mreže za vazduh“ koja će se u maju sastati ponovo, deo je projekta „Zeleni kombinat“.

 

Exit mobile version