Novi Pravilnik o podsticajima za priplodna grla – sa novim iznosima

17. april 2023 – Uoči praznika Uprava za agrarna plaćanja objavila je pregled novog Pravilnika o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Podsticaj za kvalitetne priplodne mlečne krave sada iznosi 30.000 dinara po grlu, za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve 7.000, a za kvalitetne priplodne krmače i neraste je 18.000 dinara po grlu.

Podsticaji za roditeljske kokoške teškog tipa mogu se dobiti u iznosu od 60 dinara po komadu, za roditeljske kokoške lakog tipa u iznosu od 100 dinara po grlu, a za roditeljske ćurke u iznosu od 300 dinara.

Za kvalitetne priplodne matice ribe šarana, podsticaji iznose 500 dinara za jednu, a za kvalitetne priplodne matice ribe pastrmke u iznosu od 300 dinara.

Pravo na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu za najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje deset kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, najmanje deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje pet kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva ili najmanje deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova.

Pravo na podsticaje u stočarstvu za kvalitetne priplodne tovne krave ili bikove, roditeljske kokoške teškog tipa, roditeljske kokoške lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice riba šarana i kvalitetne priplodne matice riba pastrmke ostvaruje se bez obzira na broj kvalitetnih priplodnih grla.

Oni koji su ostvarili pravo na podsticaje u stočarstvu za kvalitetne priplodne tovne krave, ne mogu da ostvaruje pravo na podsticaje za premiju za mleko proizvedeno od grla za koje je ostvarilo podsticaje za krave dojilje u skladu sa ovim pravilnikom.

Kvalitetne priplodne tovne krave obuhvataju i krave dojilje starosti preko 24 meseca, koje pripadaju tovnim grlima čiste rase, i to: hereford, šarole, limuzin, aberdin angus, šortorn, belgijsko plavo, kijanina, romanjola, markiđana, blond akviten i salers ili melezima navedenih tovnih rasa, koje pripadaju stadu namenjenom za uzgoj teladi za proizvodnju mesa.

Zahtev se podnosi posebno za kvalitetno priplodno grlo koje je prvi put uključeno u proizvodnju u periodu od 1. aprila do 31. decembra prethodne kalendarske godine ili u proizvodnji na poljoprivrednom gazdinstvu u periodu od 1. januara do 31. marta tekuće kalendarske godine.

Izuzetno u 2023. godini, zahtev se posebno podnosi za grlo koje je prvi put uključeno u proizvodnju u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2022. godine ili u proizvodnji na poljoprivrednom gazdinstvu u periodu od 1. januara do 31. marta 2023. godine.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj u skladu sa Javnim pozivom, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Zahtev se podnosi preko platforme eAgrar.

Uz ovo i informacija da je, zbog mnogo nedoumica i problema koje su imali poljoprivrednici oko registracije na platformu eAgrar, Ministarstvo na svom Instagram profilu objavilo tri video uputstva o postupcima prijavljivanja za subvencije i premije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!