„Uroni u teatar“ – multimedijalno iskustvo, predstave i radionice

SMEDEREVO, 16. april 2023 – Smederevski centar za kulturu poziva publiku na reviju predstava imerzivnog i senzornog žanra od ponedeljka do četvrtka, a sve pod zajedničkim nazivom „Uroni u teatar“. Tokom tih pet dana publika će imati priliku da doživi dve predstave smederevskog pozorišta PATOS iz njihovog autorskog programa „Teatar zatvorenih očiju“, kao i imerzivno-multimedijalno scensko iskustvo francuskog teatra Des Châteaux en l’air koji posećuje Smederevo u okviru svoje evropske turneje.

U ponedelјak 17. aprila sa početkom u 18 časova, PATOS otvara ovu nedelјu predstavom „Iskrica u mojoj glavi“. U pitanju je senzorna bajka za decu i roditelјe. Nastavlјa u utorak 18. aprila od 20 časova predstavom „Inner Lights“ kojom je i započet razvoj programa ovog pozorišta u kome nastaju predstave koje se doživlјavaju sa povezom preko očiju, aktivirajući sva ostala čula kod „gledaoca“. Obe predstave su dostupne za samo 32 osobe po izvođenju, a potpisuje ih autor i reditelј Vladislav Nešić.

U sredu 19. i četvrtak 20. aprila od 18 časova, kao i u petak 21. aprila od 12 časova, posetioci Centra za kulturu Smederevo imaće priliku da dožive predstavu „Danubia – ogledalo u vodama“. Pet članova ekipe – muzičar, vizuelni umetnik, glumac i dvoje scenarista – pozivaju posetioce da umoče svoje noge kroz imerzivno multimedijalno iskustvo na zamišlјenom putovanju Dunavom. Oni ih vode na ovo participativno putovanje koje je napisano bez teksta, ali sa zvukovima, slikama, telima u pokretu, predmetima i vodom. Svaka faza predstave je prizor inspirisan dunavskom istorijom i kulturom i pravim iskustvom putovanja rekom: germanska rečna mitologija, bečki ples i slikarstvo, podunavska muzika i jezici, balkanski granični ratovi, oluje i poplave, arhitektura i memorija.

Predstava je zasnovana na putovanju od maja do avgusta 2021, na koje odlaze vizuelna/performans umetnica Ramona Poenaru i glumac/reditelј Gael Šilart zajedno sa svoje dvoje dece brodom Amorados da otkriju Dunav od njegovog izvora do ušća. Ova predstava je dostupna za 50 posetioca po izvođenju.

Pored predstave, francuski umetnici će u utorak 18. aprila i četvrtak 20. aprila od 12 časova prirediti radionicu pod nazivom „Osetljiva karta Dunava“ na kojoj će Ramona, Gael i njihova deca sa roditelјima i decom crtati kolektivnu osetlјivu mapu ove velike reke. Učesnici će eksperimentisati kako da emocijama i maštom prevedu u crtež percepcije svog okruženja, posebno grada u kome žive, blizu Dunava.

Ulaz na sve programe je slobodan uz obaveznu rezervaciju i preuzimanje karata na blagajni Centra za kulturu Smederevo. Karte se mogu rezervisati i putem telefona +381 26 462 48 15, a radno vreme blagajne je od 13 do 20 časova. Tokom praznika blagajna neće raditi do 17. aprila.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!