73 godine Muzeja u Smederevu – Izložba „Kako pamtimo vladare?“

SMEDEREVO, 12. april 2023 – Muzej u Smederevu danas obeležava 73 godine od osnivanja, a uveličaće ga otvaranjem izložbe „ Kako pamtimo vladare? Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu“, autorke Jasmine Cukić.

Na izložbi je predstavlјano 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu. Odabrani radovi pružaju uvid u različite aspekte vizuelne reprezentacije vladara dinastije Obrenović. Izloženi su portreti vladara, preko kojih otkrivamo način konstruisanja predstave o vladarskom liku, kao i prikazi istorijskih događaja koji su gradili legitimitet i kult dinastije tokom vladavine kneza Miloša, kneza Mihaila i kneza Milana Obrenovića. Kao jedan od oslonaca reprezentacije političke moći, predstave o vladarima kreirane putem umetnosti nastajale su u periodima dinastičkih uspona, ali i kriza.

Pored srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića i Đorđa Krstića, na izložbi su zastuplјeni i strani umetnici među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, čiji su radovi takođe deo ove Zbirke. Oni su svojim stvaralaštvom bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, ostavlјajući umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

Svečano otvaranje zakazano je za ovu sredu u 18 časova, izložba će pred Smederevcima biti do 10 maja. Ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!