Bogumili – srednjevekovna misterija – predavanje dr Borisa Stojkovskog

SMEDEREVO, 11. april 2023 – Ovog utorka, 11. aprila, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo istoričar dr Boris Stojkovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održaće predavanje „Bogumili – srednjevekovna misterija“.

Šta nam istorijski izvori govore o bogumilima kao intrigantnoj temi istorije srednjeg veka i proučavanja odnosa na Balkanu tokom srednjeg veka? Da li su sačuvana autentična svedočanstva njihovog delovanja i učenja ili svi dostupni podaci o njima potiču iz pozicije njihovih protivnika koji su ih označili i opisali  kao jeretike, bilo da se radi o pravoslavnoj ili rimokatoličkoj perspektivi?

Dr Stojkovski skrenuće pažnju i na predstave o bogumilima koje nisu naučno utemelјene i nisu održive, kao i na karakteristike dualističke koncepcije sveta koju su bogumili zagovarali, smatrajući sebe izvornim hrišćanima. Biće objašnjeno zbog čega su suzbijani od strane tadašnjih vlasti, kakva je uloga Stefana Nemanje u iskorenjivanju bogumilske jeresi, a predavač će istaći koji su klјučni dokumenti za tretman bogumila kao istorijske teme.

Ulaz na program je slobodan.

Dr Boris Stojkovski je profesor medijevistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U naučno-istraživačkom radu je orijentisan na opštu istoriju srednjeg veka, istoriju Mediterana, Vizantije, hrišćanstva i crkvenu istoriju srednjeg veka, Ugarske u srednjem veku, posebno prostora današnje Vojvodine, veze Ugarske sa Vizantijom i južnoslovenskim zemlјama, naročito srpsko-ugarske veze u srednjem veku, istoriju islamskog sveta i veze sa Jugoistočnom Evropom u srednjem veku, izvore za srednjovekovnu istoriju današnje Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!