Beč: Transfer stanica za komunalni otpad do sredine naredne godine

SMEDEREVO, 11. april 2023 – U Beogradu je juče sa Ministarstvom zaštite životne sredine potpisan Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta izgradnje sistema upravlјanja otpadom u 2023. godini na teritoriji grada Smedereva. Reč je o izgradnji buduće transfer stanice, koja treba da reši višegodišnji problem – odlaganje i deponovanje komunalnog otpada na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica. Tim povodom, gradonačelnik Smedereva Jovan Beče danas je održao konferenciju za medije.

– Velika mi je čast što mogu da vas obavesti da sam juče u ime grada potpisao ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine o izgradnji transfer stanice u našem gradu. Grad je u odnosu na ukupan iznos opredelio dvadeset odsto sredstava, odnosno 68.284.257 dinara, dok je resorno Ministarstvo obezbedilo osamdeset odsto sredstava, 273.137.029 dinara. Dakle, ukupan iznos je 341.421.286 dinara. Kada je reč o rokovima, od trenutka potpisivanja ugovora do momenta izgradnje transfer stanice proći će devet meseci. Velika zahvalnost ministarki Ireni Vujović na opredelјenim sredstvima. Više puta sam naglasio da je ovo jedan od značajnih prioriteta za grad. Znate i sami da komunalni otpad iznosimo samo iz grada i jednog dela Radinca. Izgradnjom transfer stanice steći će se uslovi da komunalni otpad iznosimo iz svih gradskih i seoskih mesnih zajednica. Takođe, u planu je i projekat za sanaciju postojaće divlјe deponije – rekao je gradonačelnik Beč, izrazivši veliku zahvalnost svim svojim saradnicima koji su bili aktivno uklјučeni u izgradnju projekta za buduću transfer stanicu.

Kada je reč o lokaciji za izgradnju transfer stanice, koja se prema rečima gradonačelnika nalazi u neposrednoj blizini gradske deponije, pre desetak dana se ušlo u proces čišćenja. Stekli su se svi uslovi za raspisivanje javne nabavke, što bi trebalo da se dogodi u narednih nedelјu dana.

Očekuje se da će u junu najkasnije biti postavlјen kamen temelјac za transfer stanicu, a da će do sredine sledeće godine biti završena.

U svom obraćanju Beč je najavio i da će kroz projekat „Zaplovi Srbijom“ u narednom periodu biti sprovedeno izmulјavanje marine, a kasnije sledi i izrada projektne dokumentacije za izgradnju marine. Uz ovo i vest da će 30. aprila turistički brod, kruzer iz Francuske uploviti u pristanište Smedereva.

Beč je najavio i da će ove godine grad obezbediti i besplatne udžbenike za prvake, da roditelјi prvaka o tome ne treba da brinu, izrazivši i očekivanje da će u narednim godinama grad raditi na tome da svi školski uzrasti budu obezbeđeni novim udžbenicima.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!