Srbija diže kredit od 136 miliona evra za deo Dunavske magistrale

8. april 2023 – Srbija je potpisala ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 16 milijardi dinara, što je oko 136,2 miliona evra, za izgradnju deonice brze saobraćajnice Požarevac – Golubac poznate i kao Dunavska magistrala. Finansijer celog projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a izvođač radova kineska kompanija China Shangdong International Econimic and Technical Cooperation Group.

Brza saobraćajnica će biti izgrađena u dužini od 68 kilometara, sa po dve saobraćajne trake u oba smera, širine tri i po metra, i trebalo bi da se nadoveže na Dunavsku magistralu i na taj način poveže ovaj deo istočne Srbije, piše u obrazloženje zakona o kreditu.

Vrednost projekta brze saobraćajnice od petlje Požarevac na autoputu Beograd – Niš do Golupca je 337 miliona evra.

Što se tiče ovog, novog kredita, on je odobren na rok od 120 meseci, odnosno deset godina. Zakon o zaduživanju kod OTP banke za potrebe finansiranja projekta je usvojila Vlada Srbije i on čeka na izglasavanje u Skupštini.

Ugovor o dugoročnom investicionom kreditu potpisan je između Srbije i OTP banke 24. marta 2023. Godine i njemu se navodi da će otplata zajma biti u šestomesečnim ratama, a kamatna stopa će biti u visini od tromesečnog BELIBOR-a, plus fiksna marža od 3,85 odsto godišnje.

Srbija će novac iz kredita moći da povlači u roku od tri godine nakon stupanja ugovora na snagu. Ugovorom je dogovorena i naknada za nepovučena sredstva u iznosu od 0,3 odsto dva puta godišnje na neiskorišćeni deo kredita.

Budžetom za 2023. godinu odobreno je zaduživanje kod poslovnih banaka za izgradnju deonice Požarevac-Golubac u iznosu od 31,9 milijardi dinara ili oko 271 milion evra.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!