Optužnica protiv vlasnika staforda koji je ugrizao dete na kupalištu

SMEDEREVO, 6. april 2023 – Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnelo optužni predlog protiv B.S. iz Smedereva (45) zato što je u junu mesecu 2022. godine na gradskom kupalištu Šlјunkara u Kovinu izazvao opasnost po život i telo lјudi. Naime, on je, kao vlasnik opasnog psa rase staford, postupao suprotno odredbama Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavlјati opasnost po okolinu tako što je psa na kupalište doveo bez brnjice i povoca, pas koji se tom prilikom nalazio u vodi doplivao je do maloletnog oštećenog starog pet godina, koji se takođe kupao u prisustvu svojih roditelјa i ugrizao ga u predelu lica, nanevši pritom detetu lake telesne povrede. Optuženi je tako učinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, navodi se u današnjem saopštenju OJT u Smederevu.

Tužilaštvo je optužnim predlogom predložilo da se okrivlјeni osudi na kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavlјati opasnost po okolinu definiše da je opasan pas bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt, bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt, uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, koja je rase pit bul terijer ili mešanac te rase,koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, ili koja je rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Pravilnikom je, pored ostalog, propisano i da opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu, u skladu sa posebnim propisom, kao i da opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavlјanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilјa, navodi se u saopštenju OJT u Smederevu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!