Site icon podunavlje.info

Poreska uprava objavila spiskove najvećih dužnikа – milioni i milijarde

5. mart 2023 – Poreska uprava izložila je javnosti na uvid spiskove najvećih poreskih dužnika. Iznosi dugova se kreću u rasponu od 34,5 milijardi do 5 miliona dinara, što je bila donja granica da se dospe na ove poduže liste. Među firmama koje su u stečaju, ali i aktivnim i preduzetnicima nalazi se više njih iz Podunavskog okruga, pa ako vas zanima…

Od onih u stečaju upadljivi su dugovi Beobanke, pomenuti od 34,5 milijardi dinara, i Beogradske banke od 18,5 milijardi, s tim što, i to treba reći, ovi dugovi postoje već dve decenije. Iza njih je „Zastava” a. d. za promet putničkih automobila – 8,6 milijardi dinara.

Na ovom spisku dužnika s dugom većim od 20 miliona dinara je bezmalo 600 preduzeća, a među njima i 35 iz Podunavskog okruga. Tu je nekoliko celina nekadašnjeg palanačkog giganta Goša, a najveći dug, od oko 311 miliona, ima  Goša zajednički pogoni d.o.o. za proizvodnju i snabdevanje parom i toplom vodom. Sledi smederevska firma Ponta Trade sa oko 250 miliona duga.

Preduzeće „Magma” iz Šapca ubedljivo je najveći poreski dužnik među aktivnim pravnim licima koji je poslednjeg dana prošlog meseca imalo dug od 1.175.357.462,85 dinara, što je oko 10 miliona evra. Na drugom mestu je privredno društvo „Mera invest” iz Beograda u vlasništvu Marka Miškovića čiji je dug 1.060.870.887,07 dinara. Iz Poreske uprava napominju da će dug biti namiren prinudnom naplatom iz novčanih sredstava, potraživanja, upisane hipoteke.

Na ovom spisku, koji je nešto kraći, manje od 300 naziva, donja granica da se firme nađu je bila 20 miliona dinara, a takvih je iz Podunavskog okruga pet. Najveći dug zabeležen je kod smederevskog Privrednog društva za spoljnu i unutrašnju trgovinu Vele-promet – tačno 87.190.159,64 dinara. Zanimljivo da je među aktivnima još uvek i smederevska Železničko industrijska škola, čiji dug je nešto veći od 50 miliona.

Kada je reč o preduzetnicima u vrhu liste je IT konsultant Boban Petrović iz Obrenovca čiji dug iznosi 445,4 miliona dinara, a sledi klanica „Biftek” – 405,9 miliona dinara. Poslednjeg dana prošlog meseca je 3.614 preduzetnika imalo dug veći do pet miliona dinara, pokazuju spiskovi Poreske uprave.

Od onih iz Podunavskog okruga preovlađuju auto prevoznici, taksisti, građevinari, zanatske radnje, ali ima i advokata. Ukupno je takvih iz Smedereva, Palanke i Plane 68. Najveći dug od ovih iz Podunavskog okruga ima STR NID iz Smedereva – 73.810.988.94 dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version