SPJ i Rotari klub: Raspisan konkurs za nagradu „Tomislav Stevanović“

SMEDEREVO, 2. april 2023 – Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen u saradnji sa Rotari klubom Smederevo raspisao je konkurs za dodelu nagrade „Tomislav Stevanović“ za najbolju pesmu inspirisanu Smederevom.

Skoro šest vekova duga istorija učinila je da Smederevo bude jedan od najopevanijih srpskih gradova, kako se navodi u raspisu konkursa. Osim zapisa koji su ostavili mnogi putopisci, među kojima je i jedna beleška Hansa Kristija Andersena, za to je zaslužna i Smedereva pesnička jesen koja je od svog nastanka motivisala pesnike da svojom pesmom daruju grad, nudeći im sijaset inspirativnih tema:

Despot Đurađ Branković i njegov monumentalni Grada Smederevo na ušću Jezave u Dunav – poslednja srpska srednjovekovna prestonica; još je živ i stari dud pod kojim je dizdar Muharem Guša Karađorđu predao klјučeve grada a Smederevo opet, posle tri i po veka, postalo prestonica kada je u grad preselјen Pravitelјstvujušći sovjet Serbski; inspiracija je i tragična sudbina Brankovića – princeza Mare i Kantakuzine, sinova Grgura i Stefana, i same despotice Jerine koju je narod zbog kuluka i gradozidanija prokleo; opevan je i Dunav koji je baš tu kod Smedereva poseban; i smederevski vinogradi i nadaleko čuvene Smederevke – i devojka, i grožđe, i vino; i Crkva Uspenja Presvete Bogorice na Starom groblјu, i kraj nje grob Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva; i Vila Obrenovića na Plavincu koji je Milorad Pavić zapisao kao Predeo slikan čajem; sve do današnjeg Smedereva – onog u pesmi vas dan zatvorenog, svu noć otvorenog, a danas za svakog gosta uvek raširenih ruku.

Verujemo da sve ovo, i još mnogo toga nepomenutog, i danas može biti inspiracija za valјanu poeziju, navode organizatori u pozivu za učestvovanje na konkursu, objašnjavajući da je zbog toga i ustanovlјena nagrada Tomislav Stevanović koja se dodelјuje jednom godišnje jednom pesniku za najbolјu pesmu inspsirisanu Smederevom.

Kako konkurisati:

Autori, isklјučivo putem elektronske pošte, treba da dostave do dve svoje neobjavlјene pesme napisane isklјučivo na srpskom jeziku i otkucane ćiriličnim pismom.

Pesme se potpisuju šifrom, a razrešenje šifre šalјe kao poseban dokument priklјučen (atačovan) mejlu u kome su pesme.

Razrešenje šifre treba da sadrži:

  • ime i prezime,
  • adresu prebivališta,
  • kontakt telefon,
  • adresu elektronske pošte, i
  • stvaralačku biografiju ne dužu od 1000 karaktera.

Autori dostavlјaju pesme isklјučivo na i-mejl adresu: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

Konkurs traje do 15. maja 2023. Godine, a pPobednik konkursa će se birati u tri etape:

Prva:

Žiri će odabrati do 30 najbolјih pesama, koje će 1. juna biti postavlјene na zvaničnoj stranici festivala https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.

Druga:

Od 1. juna do 1. jula biće glasanje na Fejsbuku i svako će moći da glasa za svog favorita lajkovanjem pesme koja mu se najviše dopada.

Do petoro autora, čije pesme dobiju najviše glasova, biće gosti Festivala gde će predstaviti svoje izabrane pesme.

Pesme će biti objavlјene u posebnoj festivalskoj brošuri

Treća:

Pobednika će odabrati publika glasanjem u sali nakon predstavlјanja autora.

Nagrada Tomislav Stevanović sastoji se od Plakete Tomislav Stevanović i objavlјivanja pesme iduće godine u Zborniku Pesnički meridijani Smedereva.

Za sve dodatne informacije zaintersovani mogu da se obrate putem mejla: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!