Novi detalji o jučerašnjoj eksploziji u železari – saopštenje HBIS-a

SMEDEREVO, 31. mart 2023 – Istraga incidenta, koji se u kompaniji HBIS GROUP Serbia dogodio 30. marta 2023. godine oko 14 časova pokazala je da je došlo do erupcije tečne faze iz čaše za transport troske sa Visoke peći broj 1 prilikom razlivanja sadržaja čaše u livna polja, navodi se u današnjem saopštenju koje je na redakcijski mejl portal jutros stiglo.

Erupcija se dogodila na otvorenom prostoru, koji je namenjen za razlivanje i granulaciju troske i koji je fizički udaljen od proizvodnih postrojenja, kao i od okolnih kuća.

Uzrok incidenta je kontakt troske, temperature iznad 1100 stepeni Celuijusa i vlage nastale zbog vremenskih uslova, što je stvorilo uslove za erupciju tečnog sadržaja unutar čaše, usled velike koncentracije vodonika. Tom prilikom došlo je do formiranja dimnog oblaka.

Prilikom razlivanja tečne faze poštovane su sve propisane bezbedonosne procedure. Niko od zaposlenih koji su bili angažovani na ovoj aktivnosti nije povređen, niti je došlo do oštećenja proizvodne opreme.

Proces zaduvavanja VP 1 odvija se prema unapred propisanoj proceduri i planu, stoji u saopštenju.

Tako su Smederevci, i ostala javnost, danas saznali, osim činjenice da se i Visoka peć broj 1 stavlja u funkciju, da nema povređenih, da oprema nije oštećena, a o eventualnom zagađenju nekom drugom prilikom.

Foto: privatna arhiva, društvene mreže

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!