Otvoren konkurs za najbolјe studentske radove o evrointegracijama

30. mart 2023 – Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije raspisalo je danas nagradni konkurs za izbor najbolјih individualnih studentskih radova o evropskim integracijama i procesu pristupanja naše zemlјe Evropskoj uniji.

Komisija, u čijem radu učestvuju profesori Univerziteta u Beogradu, procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolјa predviđeni su honorari u iznosimaa od 110.000, 80.000 i 60.000 dinara.

Pored tri rada koja su najbolјe rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Ovaj konkurs ima za cilј da se mladi akademski građani neposredno uklјuče u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Srbije u EU.

Radovi bi trebalo da odgovore na jednu od šest tema:

  1. Rezultati nove metodologije pregovora o pristupanju nakon četiri godine od francuske inicijative za Zapadni Balkan.
  2. Francuska i Srbija: od savezničke istorije do partnerstva sa EU.
  3. Evroskepticizam, dezinformacije i digitalna pismenost: uzroci i posledice evroskepticizma na proces pristupanja Srbije EU, na koji način dezinformacije u eri digitalnih medija utiču na formiranje percepcije koju građani Srbije imaju o EU, mehanizmi formiranja evroskepticizma, kako ga prevazići?
  4. Uticaj mehanizma za prekogranično prilagođavanje uglјenika na ekonomske aktere sa Zapadnog Balkana.
  5. Vladavina prava i evropske integracije Srbije: mehanizmi EU za unapređenje vladavine prava u Srbiji, koristi za građane Srbije od ovog procesa.
  6. Izazovi i perspektive evropske ekonomske integracije Srbije.

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Srbiji.

Rok za slanje radova je 30. jun ove godine, a informacije o konkursu mogu se pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva za evropske integracije (www.mei.gov.rs) ili kontaktiranjem putem imejl adrese: office@mei.gov.rs.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!