Novi razvojni program PRO predstavljen u Smederevu

SMEDEREVO, 29. mart 2023 –  Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je juče u Smederevu planirane aktivnosti koje će u naredne četiri godine biti sprovedene uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra.

Program PRO treba da doprinese poboljšanju kvaliteta života građana i građanki kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koji mogu da konkurišu za podršku programa.

Pored tehničke podrške lokalnim samoupravama i aktivnosti izgradnje kapaciteta na lokalnom nivou, program će obezbediti i bespovratna sredstva za sprovođenje projekata kako lokalnih samouprava, tako i organizacije civilnog društva, navela je Maida Jusufović, službenica za dobro upravljanje na programu PRO.

„Podrška će biti usmerena na unapređenje primene principa dobrog upravljanja, dostupnosti i kvaliteta javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i na poboljšanje lokalnog upravljanja životnom sredinom i učešća javnosti a naročito mladih u zelenoj agendi. Najpre će biti pružena tehnička podrška za unapređenje institucionalnog okvira na lokalu, a u 20 gradova i opština biće podržani lokalni projekti za zaštitu životne sredine“, istakla je Jusufović.

Direktni korisnici podrške programa PRO biće i centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe sa posebnim fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!