Srećan 1. maj: Od maja struja skuplja za 8 odsto, a gas za 10 posto

28. mart 2023 – Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset posto kod Srbijagasa, objavio je RTS, uz napomenu da je Ministarstvo energetike saopštilo da će „cene i posle korekcije ostati među najnižim u Evropi“.

Nova cena kilovat-sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Ministarstvo energetike saopštilo je da je trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja, kao i da su se „Uprkos pritiscima, izborili za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom“.

Po njima, „račun za električnu energiju biće uvećan za oko 250 dinara“.

„Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budzetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, navodi se u saopštenju,uz apel za štednju.

„Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23“, navelo je ministarstvo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!