Bivši učenik modernizovao vizuelni identitet Palanačke gimnazije

SMEDEREVSKA PALANKA, 28. mart 2023 – Matija Simović, nosilac Vukove diplome Palanačke gimnazije i student generacije 2022. Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, diplomirao na odseku za Grafički dizajn, osmislio je i uradio nov vizuelni identitet Gimnazije u Palanci, aktuelizujući grb škole, memorandum, diplome, zahvalnice, pohvale i zastavu.

Novi znak Palanačke gimnazije je sveden,kako se navodi u objašnjenju, bez previše ilustrativnih detalјa, ali i osavremenjen – redizajnirani su sitni elementi (staklo na prozorima, odžaci…) a zadržana je karakteristična knjiga na krovu škole, kao simbol gimnazije i dodati su zraci.

Na diplomama je dominantno ćirilično slovo G, koje predstavlјa karakterističnu arhitekturu gimnazije iz ptičije perspektive, kao zgradu zaštićenu kulturnim dobrom. Paleta boja simbolizuje život, mlade, perspektivne lјude, različitosti u svim aspektima.

Predlog je da font Orto RNIDS bude primarna tipografija Palanačke gimnazije. Reč je o pismu koje je  dizajnirano i konstruisano na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.  od strane profesorke Ane Prodanović..

Matija Simović je rođen u Smederevskoj Palanci, tu je završio osnovnu i srednju školu, Palanačku Gimnaziju. Osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti završio je sa prosekom 9,80, trenutno je na master studijama. Dobitnik je više nagrada na konkursima iz oblasti grafičkog dizajna, između ostalog za vizuelno rešenje plakata koji su raspisali UNHCR, MPNTR, Šesta beogradska gimnazija i Podrška EU upravljanju migracijama u Republici Srbiji, kao i na javnom konkursu za logotip Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Kreator je vizuelnog identiteta i Art direktor Svetosavske akademije 2023. Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!