Site icon podunavlje.info

Sloga: Prosečna neto plata – manipulacija koja ne prikazuje pravo stanje

26. mart 2023 – Udruženi sindikati Srbije” Sloga” smatraju da je podatak o prosečnoj januarskoj neto plati od 82.769 dinara još jedna manipulacija koja ne prikazuje pravo stanje i ekonomsku situaciju, saopšteno je danas iz ovog sindikata.

Ovako iznetim iznosom u globalu, na nivou prosečne nacionalne zarade –dobijamo netačan prikaz ekonomske situacije i socijalnog stanja zaposlenih po svim parametrima, jer postoje velike nejednakosti u zaradama, posebno po gradovima, sektorima i zanimanjima.

Manipulacija statističkim podacima o prosečnoj plati stvara netačan prikaz realnog ekonomskog stanja većine radnika u Srbiji i nanosi veliku štetu ekonomiji zemlje. Zato, sindikat Sloga apeluje na Republički zavod za statistiku da preispita način na koji se prikupljaju, obrađuju i prezentuju statistički podaci o zaradama, jer ovakvim rezultatima učestvuju u bezobzirnoj i nečasnoj obmani svojih građana, tvrde iz „Sloge“ i predlažu:

U cilju unapređenja položaja radnika, njihovih zarada i same kupovne moći, Sloga predlaže uvođenje veće transparentnosti u procesu izračunavanja statistike i uključivanje sindikata, javnosti i nezavisnih ekonomskih stručnjaka u razmatranje stanja i donošenje ekonomskih politika koje utiču na zarade i uslove rada.

Zahtevamo hitnu reviziju minimalne zarade i novo usklađivanje, ali ne sa potrošačkom korpom, već sa realnim troškovima života, kako bi se obezbedila dostojanstvena egzistencija svih radnika, budući da većina u Srbiji ne živi od prosečne zarade manipulativne statistike, zaključuje se u saopštenju.

 

Exit mobile version