Site icon podunavlje.info

Štrajk upozorenja i protest prosvetara – „Za dostojanstvo profesije“

SMEDEREVO,  23. mart 2023 – Posle izvesnog vremena opet su se na smederevskom centralnom gradskom trgu čule pištaljke; ovoga puta okupili su se tu prosvetari da pruže podršku suspendovanom kolegi  iz TTŠ „Despot Đurađ“ i da zatraže od nadležnih da se zaustavi nasilje u školama.

Nekoliko stotina prosvetnih radnika, ali i roditelja i građana koji su došli da ih podrže u njihovim zahtevima, protestvovali su danas zbog nedavnog nemilog događaja u kojem je, kako su rekli, njihov kolega bio prinuđen da se na času s učenikom otima za mobilni telefon. I zbog toga dobio suspenziju. Snimak je dospeo na društvene mreže, potom i u medije.

To, na žalost, nije usamljen slučaj, dešava se mnogo češće nego što to dospe u javnost, da prosvetni radnici budu žrtve nasilja na svojim radnim mestima.

– Želimo da kažemo da nismo zaboravili ni profesorku u Trsteniku, kojoj je učenik izmakao stolicu, ni školu u Sremskoj Mitrovici, gde je učenik osmog razreda tupim predmetom udario direktora škole, nismo zaboravili ni nastavnicu matematike u Vladičinom Hanu, koja je dobila prelom kuka u 59-oj godinijedinice iz matematike, kao ni kolegu iz Vranjske Banje koga su bejzbol palicama tukli nasred časa, kolegu iz Niša, kolegu iz Beograda, koleginicu kojoj su probušili gume na školskom parkingu, pa je namamili da se savije, a potom joj naneli teške telesne povrede. Nismo zaboravili ni kolegu iz Sombora na koga su roditelji nasrnuli nasred časa, završnog ispita iz hemije. Samo se pitamo, ko je sledeći – kazala je okupljenima Jasminka Marić, predsednica GSPRS Nezavisnost za Školsku upravu Požarevac, uz  opasku o brojnosti i snazi članstva koje predstavljaju:

– Možda nismo dovoljno brojni, možda nismo dovoljno jaki, ali važno je koje društvene vrednosti branimo. Mi branimo svetinju obrazovanja, a i Vlada i Ministarstvo prosvete teraju radnike iz obrazovanja. Došli smo u poziciju da nas ubije ruka ponavljača, i školskih i moralnih i životnih. Da li gospodin Ružić zna da mu svakog dana nedostaje po nekoliko desetina, pa i stotina profesora? Ostaće prazne učionice, kabineti, sale za fizičko, jer neće imati ko da radi.

Protest, koji je simbolično započeo u 5 do 12, nastavljen je šetnjom, da bi se potom, ponovo na trgu, prosvetarima i građanima obratili predstavnici sindikata prosvetnih radnika, ali i drugih granskih sindikata. Oni koji nisu bili prisutni poslali su pisma podrške koja su pročitana.

Prosvetni radnici ostaju pri zahtevu da se njihovom kolegi Radosavu Pantiću ukine suspenzija, kao i da se problem nasilja u školi sistemski reši donošenjem adekvatnih propisa, ne onih koji je resorno ministarstvo još prošle godine predložilo, a ni ti još nisu usvojeni.

 

 

 

 

Exit mobile version