Štrajk upozorenja prosvetnih radnika zakazan za četvrtak 23. mart

SMEDEREVO, 21.mart 2023 – Smederevski Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije dostvaio je danas saopštenje koje prenosim u celosti:

Povodom najnovijeg nasilјa nad prosvetnim radnikom, koje se dogodilo 1. marta 2023. godine u TTPŠ „Despot Đurađ“ u Smederevu, a kojem je zbog nepreciziranih procedura bio izložen naš kolega Radisav Pantić, Gradski odbor Unije SPR Smederevo, u cilјu sprečavanja bilo kakvog narednog oblika nasilјa, doneo je odluku o štrajku upozorenja za četvrtak, 23. 3. 2023. godine. U četvrtak  nastava će biti obustavlјena na sat vremena, a osnovna dva štrajkačka zahteva su:

  1. HITNO, A NAJKASNIJE DO 19. MAJA 2023. GODINE USVOJITI INTERNI AKT ŠKOLE KOJI ĆE PRECIZIRATI OBAVEZE I ODGOVORNOST SVIH ZAPOSLENIH, UČENIKA I RODITELjA U CILjU SPREČAVANјA SVAKOG OBLIKA NASILjA SA AKCENTOM NA KORIŠĆENјE I UPOTREBU MOBILNIH TELEFONA TOKOM NASTAVE, KAO I PROCEDURU USLED NEPOŠTOVANјA ODREDABA POMENUTOG AKTA.
  2. NAKON DONOŠENјA INTERNOG AKTA UPOZNATI SVE ZAINTERESOVANE STRANE SA NјEGOVIM SADRŽAJEM.

Ovim želimo da podsetimo javnost da je u školama direktor odgovoran za zakonitost rada ustanove, a obavezan je da blagovremeno informiše zaposlene, učenike i roditelјe o svim pitanjima u interesu za rad ustanove u celini. Zato direktori škola, kao odgovorna lica, moraju što pre sesti za sto sa zaposlenima i internim aktom regulisati i obaveze i odgovornost, ali i procedure koje je potrebno sprovesti i iste ne vršiti selektivno, već podjednako u skladu sa zakonskim procedurama, Pravilnicima i internim aktom škole.

Podržavamo protest najavlјen za četvrtak kao podrška kolegi Radisavu Pantiću, a svoje zahteve definišemo u cilјu rešavanja problema konkretnim procedurama.

21.3.2023.

                Gradski odbor

Unije sindikata prosvetnih radnika Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!