AirVisual: Zemlje bivše Jugoslavije udišu najzagađeniji vazduh u Evropi

18. mart 2023 – Protekle nedelje objavljen je izveštaj sajta AirVisual za 2022. godinu. Od prvih 25 najzagađenijih gradova u Evropi, 25 se nalazi na prostoru bivše Jugoslavije, a tek 26. na listi je Ožeše u Poljskoj. Beograd i dalje ostaje najzagađeniji milionski grad u Evropi, a Smederevo je malo „pokvarilo“ poziciju u odnosu na ranije godine, sada je „tek“ 815. na svetu, u „jakoj konkurenciji“ afričkih i azijskih gradova, ali i dalje u prvih pet u Srbiji.

Što se tiče šire slike, zanimljivo je videti da je na listi najzagađenijih zemalja Bosna i Hercegovina prestigla Kinu. Kina je smanjila nivoe zagađenja sa 41.2 pm2.5 za 2018. na 30.6 pm2.5 za 2022. godinu, dok Bosna ima nacionalni prosek od 33.6 pm2.5.

Prosečne godišnje koncentracije PM2.5 u Evropi se kreću od 3.4 μg/m3 na Islandu do 33.6 μg/m3 u Bosni i Hercegovini. I ovde su, uostalom kao i u Srbiji, po svemu sudeći, najveći izvor zagađenja termolektrane i teška industrija.

Srbija, kao što možete da se uverite na priloženom grafiku, drži treće mesto u Evropi, iza BiH i Severne Makedonije. Na svetskoj listi zemalja sa najzagađenijim vazduhom Srbija se nalazi iza Gabona a ispred Zambije.

Zagađenje vazduha predstavlja najveću humanitarnu opasnost u Srbiji, ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, jer samo u Srbiji po izveštaju EEA svake godine od smrtonosnih pm2.5 čestica umre oko 15.000 ljudi, što znači da se svaka sedma prevremena smrt pripisuje dugoročnoj izloženosti suspendovanim česticama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!