Site icon podunavlje.info

Luke u Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Prahovu i Pančevu u TEN-T mreži

17. mart 2023 – Agencija za upravlјanje lukama učestvovala je na sastanku Tehničkog komiteta Stalnog sekretarijata transportne zajednice, koji je bio posvećen vodnom saobraćaju i multimodalnosti. Skup je okupio regionalne partnere sa Zapadnog Balkana i države posmatrače – Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu, koji su informisani o predstojećim izmenama na TEN-T mreži (Trans-European Transport Network), kada je reč o srpskim lukama. Prema najavlјenim izmenama, osnovna mreža bi trebalo da obuhvati još jednu luku na Dunavu, u Pančevu, dok će na sveobuhvatnu mrežu biti uklјučene tri srpske luke – Smederevo, Sremska Mitrovica i Prahovo.

Tema sastanka bila je napredak partnera u pogledu ispunjenja mera predloženih u Akcionom planu Transportne zajednice za vodni saobraćaj i multimodalnost, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Direkcije za vodne puteve.

Planirano proširenje mreže olakšaće protok roba, povećati mobilnost i doprineti prebacivanju više tereta na unutrašnje vodne puteve, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama koje je danas izdato povodom održanog ssastanka.

Foto: Agencija za upravljanje lukama

 

Exit mobile version