Site icon podunavlje.info

Filozof i psihoterapeut Milan Damjanac: „Usamlјenost i odgovornost“

SMEDEREVO, 15. mart 2023 – U okviru obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu ove srede biće održana tribina sa temom „Usamlјenost i odgovornost“, a gost će biti filozof i konstruktivistički psihoterapeut Milan Damjanac. Program počinje u 18 sati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.

Većina nas je u životu osetila usamlјenost u „svoja četiri zida“ ili se osetila potpuno samim u sobi punoj lјudi. Današnje društvene norme nameću nam da treba da smo uspešni u skoro svakoj sferi, a sa društvenim mrežama – da sav taj uspeh podjednako uspešno i prezentujemo široj javnosti i tako budemo uspešni i u sferi uticaja. Ipak, ove norme i zahtevi često imaju negativne posledice – narušene odnose sa onim prijatelјima i bližnjima koji su bili tu pre Tiktok-a, Instagram-a, Fejsbuk-a, Jutjuba. U trci sa sve većim brojem istinskih obaveza i onih koje smo dodatno sebi nametnuli, sve je manje vremena za objašnjavanje, pravdanje ili delјenje ličnih cilјeva i poteškoća sa kojima se suočavamo. Krilatica „u se i u svoje klјuse“ danas kao da dobija novo značenje. Osećaj nepoverenja ili sramote da podelimo sa drugim svoje planove, osećanja, strahove ili suzdržavanje od iskrene, otvorene i neposredne komunikacije, vode nas u usamlјenost.

S druge strane, iz osećanja samoće nastala su velika dela književne i likovne umetnosti. I samoća i usamlјenost neraskidivo su povezane sa pitanjem o značaju preuzimanja odgovornosti za sopstveni život i izbore koje pravimo, što povlači i izloženost posledicama koje proizilaze iz tih izbora. To preuzimanje odgovornosti, iako svedoči o našoj slobodi i potvrđuje nas kao donosioce odluka,u biti je vrlo teško i izazovno.

Milan Damjanac je diplomirao filozofiju i završio master iz obrazovanja i master iz socijalnog rada. Nakon studija, upisuje i završava specijalističku petogodišnju edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije i stiče nacionalni sertifikat iz psihoterapije u okviru Saveza društava psihoterapeuta Srbije, priznatog od strane Evropske asocijacije za psihoterapiju. Završava i edukaciju iz egzistencijalnog savetovanja i postaje član Britanske terapijske asocijacije (National UK Therapist Register- SFTR) i Evropske asocijacije za savetovanje (EAC), a nakon toga i sertifikat filozofskog praktičara i savetnika pod okrilјem Američkog društva za filozofsku praksu (American philosophical practitioners association- APPA). Bavi se individualnom i grupnom psihoterapijom, stručnim edukacijama. Radi kao edukator u okviru Udruženja konstruktivista Srbije (UKS), u okviru kojeg edukuje buduće psihoterapeute iz oblasti konstruktivističke psihoterapije.

 

Exit mobile version