Proba male mature 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji

14. mart 2023 – Probni završni ispit za upis u srednje škole biti održan 24. i 25. marta od 9 sati  svim školama u Srbiji, radiće se testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11 i 30 biće i test iz izbornog predmeta.

Ovo je danas saopštio pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Republike Srbije Milan Pašić s u izjavi za agenciju Tanjug.

Prema njegovim rečima, treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, koji su osmaci izabrali do kraja decembra.

On je precizirao da je od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto izabralo biologiju, što je najveći broj učenika, a slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, hemija sa devet odsto, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Pašić je rekao i da probni završni ispit ima više funkcija, a prva od njih je verna simulacija završnog ispita, upoznavanje sa procedurama, aktivnostima koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mestom sedenja, priborom koji se koristi.

Rezultati koje učenici ostvare na probnom završnom ispitu poslužiće kako učenicima, tako i predmetnim nastavnicima, u daljem planiranju aktivnosti koje se tiču pripremne nastave, istakao je on i dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Pravilnikom o programu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda. njegovim rečima, to je uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 14, a iz izbornog predmeta 12.

Foto/ilustracija: Ministarstvo prosvete, arhiva

Skorašnji članci