Kako u Smederevu protiče grejna sezona, o poskupljenju, zagađenju…

SMEDEREVO, 3. mart 2023 – Ove zime, ako se izuzme nekoliko dana, Bog nas je pogledao što se tiče vremenskih prilika i, posledično, utrošenog goriva za grejanje. Sezona je bliže kraju no početku, zvanično traje do 15. aprila, ali i mimo toga ima tu još tema za koje je pravi sagovornik Vladimir Kulagić, direktor smederevskog Javnog preduzeća Grejanje.

– Osim februara svi ostali meseci od početka grejne sezone imali su više prosečne vrednosti spoljne temperature – bili su u pet najtoplijih u poslednjih nekoliko decenija. U prvoj dekadi februara bilo je nekoliko ledenih dana, što svakako priliči mesecu februaru i dešava se svake zime u manjoj ili većoj meri. Na osnovu svega toga možemo zaključiti da je potrošeno manje goriva i to jeste benefit u situaciji kada je svetsko energetsko tržište nestabilno i po pitanju cena i po pitanju pouzdane dopreme energenata – kaže direktor JP Grejanje.

Kad su već spomenute cene energenata, stoji da su one zbog svega što se izdešavalo poslednjih godinu i kusur dana otišle u nebesa, ali su vaši korisnici bili prilično zatečeni poskupljenjem od 20 posto.  Koliko je tome doprinelo i to što su vaši zahtevi za korekciju cene odbijani proteklih godina od strane lokalne samouprave, pa se, izgleda, sve to nagomilalo?

– Usluge grejanja su pre poskuplјenja od 1. januara 2023. godine, za tih 20 posto, poslednji put korigovane za dva procenta u novembru 2021, a na osnovu našeg zahteva upućenog osnivaču 31. avgusta 2021. godine. Upravo početkom jeseni 2021. otpočele su velike promene na svetskom energetskom tržištu, i mi smo se tim povodom u više navrata obraćali osnivaču za zahtevom za korekciju cene, da bi tek na zahtev od 1. septembra 2022. godine od traženih i obrazloženih 34 posto dobili povećanje od 20 odsto, ali sa odloženim stupanjem na snagu – od januara naredne godine. Gorivo je u tom periodu ukupno poskupelo za nepunih 50 odsto, struja za više od 80, a prirodni gas za oko 15 posto…

U vezi s tim, poslednjih meseci se govorilo, otkada je u decembru usvojena Uredba o energetski ugroženim kupcima, kako će to da spase one najugroženije. Ipak, da li ljudi nisu upućeni ili je nešto drugo u pitanju, tek iz Gradske uprave, Odeljenja za javne službe, nam je rečeno da su imali samo četiri takva zahteva što se tiče grejanja.

– U skladu  sa propisima koji su na snazi od ove godine, osnivač nam je blagovremeno dostavio spisak zaštićenih potrošača za januar mesec, a početkom ove nedelјe i za februar mesec. Svi koji ispunjavaju kriterijume predviđene Uredbom dobijaju saglasnost osnivača za povlašćeni status, a od nas umanjene račune za propisani iznos i tu nema kašnjenja.

Mnogima bi, čini se, lakše palo čak i to poskupljenje od 20 posto da ne vide onaj tamni dim koji se neretko vije iz kotlarnica. Merite li zagađenje, kako uopšte to funkcioniše, s obzirom da mazut slovi za jedan od nezdravijih energenata, a on je, na žalost, još uvek preovlađujući u smederevskim kotlarnicama?

– Mazut jeste naše osnovno gorivo i upravo zbog toga imamo obavezu da redovno merimo emisiju produkata sagorevanja. Pre par nedelja je bila gradska inspekcija za zaštitu životne sredine na tu temu i rezultate merenja smo predali inspekcijskim službama, a prethodno smo iste dali i Pokretu „Tvrđava“ čiji su predstavnici uputili zahtev za takvom informacijom. Angažovanjem dimničarske službe i stalnom kontrolom rada i podešavanjem gorionika pokušavamo da stepen zagađenja bude što manji.

Rešenje je, svi to znamo, ili konverzija svih kotlarnica na gas ili izgradnja gradske toplane, o čemu se poduže govori, ali je sve, kanda, na nivou „lepih želja“. Dokle se tu stiglo?

– Usvojen je Plan detalјne regulacije za gradsku toplanu u delu industrijske zone i to predstavlјa prvi korak u pravcu pripreme terena i podloga za izradu Idejnog projekta. Decenijama unazad bilo je više ideja na temu ukrupnjavanja izvora toplotne energije i izgradnje gradske toplane i mnoge od njih su ostale samo slovo na papiru ili neostvarena „lepa želјa“ kako vi kažete. Bez obzira na to moramo svi zajedno da uložimo maksimalne napore da ovakav projekat zaživi, jer je to u interesu svih nas.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!