Istoričar i pisac Čedomir Antić – razgovor s povodom u Etno klubu

SMEDEREVO, 4. mart 2023 -Čedomir Antić, srpski istoričar, univerzitetski profesor, publicista i političar, jedan od vođa studentskih demonstracija 1996. i 1997, potom portparol Demokratske stranke i član Predsedništva G17+, predsednik Naprednog kluba, ove subote biće u smederevskom Etno klubu, a početak razgovora s njim zakazan je za 17 sati.

Čedomir Antić (1974, Beograd) profesor je na Odeljenju istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objavio je dvadeset naučnih monografija i knjiga i više od četrdeset radova u naučnim časopisima. Njegova sinteza srpske istorije objavljena je u deset izdanja na srpskom, slovenačkom i engleskom jeziku (The History of Serbia 2018, 2019, 2020). Autor je jednog od najtiražnijih udžbenika istorije – Istorija 7 za osnovnu školu (koji se objavljuje od 2012. godine). Dobitnik je nagrade Severnoameričkog udruženja za srpske studije (NAASS) za 2006. godinu.

Njegova poslednja knjiga „O revolucionarima, kriminalcima i drugim namernim prolaznicima“ predstavlja  svojevrsne memoare, čoveka koji je bio neposredni svedok gotovo svih turbulentnih događaja na političkoj sceni Srbije od 1996. do 2006. godine. U njoj je Antić sumirao svoja sećanja, poznanstva, prijateljstva i zapažanja iz tog perioda. Unevši u knjigu, u vidu svojevrsnog prologa, povest sopstvene porodice, Antić nije naškodio državnim i nacionalnim temama koje u narednim segmentima obrađuje. Naprotiv, porodična sećanja i uspomene još više mogu da pomognu savremenim čitaocima da bolje razumeju vreme koje je prethodilo i koje je donekle i dovelo do nemirnog perioda opisanog u autorovim memoarima.

Organizatori današnjeg susreta s Antićem su Akcija za Smederevo, gradski odbori Narodne i Demokratske stranke, Zdrave Srbije i Zajedno za Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!