Ministar Đerlek u Regionalnoj razvojnoj agenciji Braničevo-Podunavlјe

POŽAREVAC, 3. mart 2023 – Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je juče Požarevac i u razgovoru sa direktorkom Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlјe (RRA BP) Ivanom Antonijević ocenio da je podrška malim polјoprivrednim gazdinstvima razvojna šansa ovog regiona i sigurna budućnost za mlade lјude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave polјoprivredom.

Ministar Đerlek istakao je da je država opredelјena za jačanje polјoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovolјno razvijenim oblastima polјoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

Imajući u vidu značaj regionalnih agencija na terenu, Đerlek je ocenio da će kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet pružiti svu moguću podršku  malim polјoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je klјučan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u oblasti polјoprivrede, direktorka Antonijević navela je da je Regionalna agencija Braničevskog i Podunavskog regiona, jedan je od značajnih instrumenata za osnaživanje organizacionih kapaciteta udruženja proizvođača i njihove saradnje u regionu u cilјu pobolјšanja kvaliteta polјoprivrednih proizvoda i plasiranja na potencijalna tržišta.

Naglasila je da je jednaka pažnja posvećena svim elementima ruralnog razvoja, čija je okosnica polјoprivreda, ali i razvijanju seoskog turizma, infrastrukture i ekologije. Imajući u vidu negativnu socijalno-demografsku sliku, Antonijević je objasnila da je jedan od važnih specifičnih cilјeva podrška mladima za aktivno angažovanje na tržištu rada i otvaranje sopstvenih firmi.

Na sastanku je ukazano i na veliki turistički potencijal Braničevskog i Podunavskog regiona, imajući u vidu da se u ovom regionu, osim Golubačke tvrđave i Viminacijuma, nalazi i manje poznata Ramska tvrđava u Velikom Gradištu, rekonstruisana uz podršku Turske agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj (TIKA).

U okviru posete Požarevcu, ministar Đerlek obišao je pčelarsku farmu „Živković“ u Velikom Gradištu, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu.

 

 

Skorašnji članci