Srbija od sada predsedava Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava

BEČ, 1. mart 2023 – Srbija je, na jučerašnjem sastanku u Beču, tradicionalnom primopredajom flaše dunavske vode, od Rumunije preuzela predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (ICPDR). Nova predsednica je Vedrana Ilić, pomoćnica ministra zadužena za međunarodne odnose u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ceremoniji primopredaje predsedništva učestvovali su predstavnici misija Srbije i Rumunije u ime budućih i odlazećih predsednika. Razmenu su obavili punomoćnik ambasadora Stelian Stoian, iz Stalne misije Rumunije pri Ujedinjenim nacijama i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ambasador Srbije Žarko Obradović.

Nova predsednica je u onlajn obraćanju najavila da će tokom predsedavanja Srbije ovim telom prioritet staviti na nestašicu vode i suše, podzemne vode, kao i na unapređenje tehnologije podataka i komunikacija.

„Čast mi je što ću preuzeti izazove predsedavanja ICPDR-om 2023. godine na početku još jednog ključnog šestogodišnjeg ciklusa upravljanja. Kao država koja obuhvata dve velike pritoke Dunava, Savu i Tisu, Srbija zauzima kritičnu poziciju u našem radu. Ovo predsedavanje vidim kao značajno prilika za pozitivan uticaj u ključnom trenutku“, rekla je, između ostalog, Vedrana Ilić preuzimajući dužnost

Tokom rada odlazećeg predsednika iz Rumunije Roberta Eugena Sepa završena su dva plana upravljanja i odobrenje Dunavske deklaracije 2022. Sep je, takođe prisustvujući sastanku na daljinu, poželeo naslednici svu sreću i izrazio najdublju zahvalnost svom timu i kolegama širom ICPDR-a na njihovom napornom radu tokom 2022.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!