Ambasadorka Belgije Kati Bugenhaut u poseti Smederevu

SMEDEREVO, 1. mart 2023 –Ambasadorka Belgije u srbiji Kati Bugenhaut bila je danas u poseti Smederevu. Dobrodošlicu joj je poželeo i u prostorijama Gradske uprave ugostio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Na ulazu u Gradsku upravu visoka gošća je imala je prilikue da vidi stari srpski običaj dočeka uz pogaču i so, uz prisustvo dece u narodnoj nošnji.

– Funkciju ambasadorke preuzela sam u avgustu 2022. godine, a od pre mesec dana izašla sam iz Beograda. Bila sam u Pančevu i Novom Sadu, a Smederevo je moja treća destinacija. Kada je reč o Smederevu, mnogo sam čitala o vašem gradu, koji ima bogatu istoriju i možda se zapravo tu i najbolјe pripremila. Znam da su Kinezi preuzeli sada HBIS 2016. godine, kao i da imate veoma uspešnu Industrijsku zonu. Bila sam direktor kancelarije za ulaganja u Vašingtonu i konzul u Nјujorku tako da znam koliki je izazov privući i zadržati strane investitore. Metech je vrlo uspešna i aktivna kompanija, koja je posvećena Slobodnoj zoni čiji je ona deo 30 odsto. Želim da istaknem da je kompanija veoma zadovolјna poslovanjem u vašem gradu, kao i da, koliko znam, žele da prošire fabriku. Sigurna sam da će na tom putu imati vašu bezuslovnu podršku jer su oni veoma konstruktivni saradnici – rekla je ambasadorka Bugenahut.

– Metech je izuzetno značajna kompanija za naš grad, jer zapošlјava veliki broj sugrađana. Mi smo vrlo zahvalni što su izabrali baš Smederevo za investiranje. Grad ima odličnu saradnju sa belgijskom kompanijom i svakako da smo spremni da pružimo punu podršku na dalјem putu razvoja, proširenja i usavršavanja kompanije – istakao je gradonačelnik Beč u razgovoru sa ambasadorkom.

Broj zaposlenih u kompaniji Metech u konstantnom je porastu, u 2021. godini tu je radilo 422 radnika, dok je u 2022. godini broj zaposlenih dostigao brojku od 600. Osim dugogodišnjeg stabilnog poslovanja u Smederevu od 2005. godine, značajna je i činjenica da je Slobodna zona Smederevo osnovana na inicijativu upravo belgijske firme Metech, kao oblik javno-privatnog partnerstva.

Pored gradonačelnika, ambasadorku je dočekao i u razgovoru učestvovao načelnik Gradske uprave Milko Mišković, kao i članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu, turizam i informisanje Maja Ćirković.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!