Ranku Pavloviću „Zlatni ključić Smedereva“, konkurs za „Zlatno slovce“

SMEDEREVO, 28. februar 2023 – Ovogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni klјučić Smedereva“ biće Ranko Pavlović, pesnik iz Republike Srpske, saopšteno je danas iz Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Na ovogodišnji javni konkurs za nominaciju dobitnika nagrade „Zlatni klјučić Smedereva“ Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, pristigla su tri predloga. Žiri za dodelu ove nagrade, u sastavu: Jovica Tišma, predsednik, i članovi Dejan Aleksić i Branko Stevanović, doneo je jednoglasnu odluku da dvadeset sedmi dobitnik nagrade Zlatni klјučić Smedereva na 54. Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnika jesen, bude Ranko Pavlović, pesnik iz Republike Srpske.

Ranko Palović je – kaže se u saopštenju žirija – jedan od najznačajnih i najplodnijih stvaralaca za decu koji pišu na srpskom jeziku, i svakako jedan od najznačajnih srpskih pisaca u Republici Srpskoj. Nјegove pesme, priče, romani, slikovnice i pozorišni i radio-dramski tekstovi punih šest decenija oplemenju dečji svet. Ne samo stvaralaštvom već i životnim stavom, Ranko Pavlović je uzor koji treba preporučivati deci. Treba voleti književnost, kaže on u jednom intervjuu, i treba mnogo čitati, uvek dobre i lepe knjige. To što govori kao čitalac ostvaruje kao autor – piše dobre i lepe knjige, posebno one pesničke zbog kojih zavređuje Zlatni klјučić Smedereva: Šta jutro doručkuje, (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo, 2007); Rasti brže, to je lako, (Book, Beograd, 2009); Basnovite pjesme, (Art print, Banja Luka, 2010); Kad se uši zacrvene, izabrane i nove pjesme, (Fondacija „Branko Ćopić“, biblioteka „Bašta slјezove boje“, Banjaluka, 2010); Pjesme za pričanje, (Art print, Banja Luka, 2013); Nova planeta, (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo, 2014); Bubamara u butiku, (Art scena, Banja Luka, 2022).
Osim izuzetnog pesničkog značaja Ranka Pavlovića, žiriju je dodatno prijala njegova kandidatura jer je, prvi put za dvadeset šest godina postojanja ove nagrade, Smederevskoj pesničkoj jeseni pružena prilka da prebrodi Drinu i okusi srpski jezik kojim se s te strane peva i piše. To je, osim izuzetnog pesničkog kvaliteta, još jedan razlog da dvadeset sedmi dobitnik nagrade Zlatni klјučić Smedereva bude Ranko Pavlović.

Ranko Pavlović (1943, Šnjegotina Gornja, kod Teslića, Republika Srpska) svestran je književni stvaralac. Živi i stvara u Banjaluci. Piše pesme, pripovetke, romane, dramske tekstove i eseje za odrasle, zatim pesme, priče, romane i dramske tekstove za decu. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Ove godine obeležava šezdesetogodišnjicu književnog rada i tim povodom novosadski Prometej i banjalučka Besjeda, iz više desetina zbirki pesama i zbirki pripovedaka za odrasle i mlade čitaoce, sedam romana i dve zbirke eseja, objavili su njegova Izabrana djela u 14 tomova – osam za odrasle i šest za decu. Zastuplјen u čitankama, lektiri i mnogim našim i stranim antologijama. Nјegove pesme i pripovetke prevođene su na dvadesetak stranih jezika. Nagrađivan je značajnim priznanjima za književnost, među kojima su i nagrade Kočićeva, Skender Kulenović, Laza Kostić, Pjesnik – svjedok vremena Sarajevskih dana poezije, tri puta nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za knjigu godine i druge. Dodelјene su mu povelјe Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i Akademije Ivo Andrić za životno delo.


RASPISAN KONKURS ZA ZLATNO SLOVCE

Međunarodni festivala poezije Smederevska pesnička jesen raspisuje konkurs za nagradu „Zlatno slovce“, za učenike mlađih razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Smederevo. Tema ovogodišnjeg konkursa nosi naziv „Kad zinu patike“. To je naslov pesme Ranka Pavlovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Zlatni klјučić Smedereva. Pod istim ovim naslovom autori treba da napišu i pošalјu svoje pesme.

54. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen u petak će raspisati i konkurs za izložbu fotografija „Pesma svetlopisana“. Nagrada „Pesma svetlopisana“dodelјuje se 2023. godine za najuspešniju autorsku izložbu fotografija inspirisanu pesmom „Oplakivanje“ Smedereva Miodraga Pavlovića.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!