„U vrletima strave“ – o romanu „Prokletije“ sa Dejanom Ognjanovićem

SMEDEREVO, 27. februar 2023 – Tematsko veče pod nazivom „U vrletima strave – roman ’Prokletije’ Dejana Ognjanovića“ biće održano ovog ponedelјka u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a ulaz je slobodan.

U susretu sa najistaknutijim piscem i proučavaocem horora u Srbiji, ali i regionu, dr Dejanom Ognjanovićem, biće posvećena pažnja idejama koje su učestvovale u umetničkoj izgradnji njegovog romana „Prokletije“. Uz Ognjanovića, gost večeri biće i dr Marko Pišev, antropolog i etnolog.

Dejan Ognjanović aktivan je kao pisac, filmski i književni kritičar, teoretičar horora, esejista, urednik i priređivač. Objavio je romane „Naživo“, „Zavodnik“, „Prokletije“, zbirku priča „Divlјa kapela“, zbirke eseja „ Faustovski ekran“, „U brdima, horori: srpski film strave“, „Studija strave“, studiju  „Poetika horora“. Uvršten je 2022. godine u najuži izbor za prestižnu nagradu „Brem Stoker“ koju dodelјuje američko Udruženje pisaca horora.

Dr Marko Pišev profesor je na Odelјenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je zbirku priča „Fotofobija“ i brojne naučne radove od kojih su neki posvećeni horor fikciji, strahu i fantastici,  ruralnom gotiku,  kao i filmovima Đorđa Kadijevića, u saradnji sa Ognjanovićem  , demonološkim predanjima u istočnoj Srbiji…

Zainteresovani će pored romana “Prokletije“ moći da kupe i odabrana izdanja iz edicije „Poetika strave“, koju Ognjanović uređuje u okviru izdavačke kuće „Orfelin“, kao i studiju „Poetika horora“.

Program počinje u 19 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!