Akcija Pokreta Tvrđava: Plan kvaliteta vazduha – gde je zapelo?

SMEDEREVO,  18. februar 2023 –  Aktivisti smederevskog Pokreta Tvrđava imali su uličnu akciju tokom koje su sugrađane i sugrađanke upoznali sa Planom kvaliteta vazduha i dosadašnjom primenom tog dokumenta koji je lokalne samouprava usvojila pre tri godine.

Iz Pokreta podsećaju, Plan kvaliteta vazduha odbornici lokalne Skupštine su, posle većeg pritiska javnosti, usvojili početkom 2020. i to čak dve godine nakon što je odobrenje i saglasnost na taj dokument dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Od tog trenutka, Plan kvaliteta vazduha je ponovo postao tema koja se zaobilazi, pa o primeni te odluke i sprovedenim merama javnost nikada nije obaveštena. Stoga i ne čudi da većina naših građana i građanki o Planu ne zna skoro ništa – pa ni da postoji.

Tri godine kasnije, rezultata ima ali su više nego simbolični i svakako nedovolјni za grad koji se svrstava među najzagađenije u zemlјi i u kome bi ova tema trebalo da bude prioritet.

O svemu tome – samom Planu koji je zvanični dokument na čiju se primenu obavezala lokalna samouprava i praktično jedini instrument za institucionalno rešavanje problema zagađenja vazduha, kao i o detalјima koje predviđa i propisanim merama, aktivisti su ovom prilikom razgovarali sa Smederevcima i Smederevkama. Oni su pak, svoje utiske i mišlјenja iskazali tako što su na postavlјenom panou, vazduh u Smederevu opisali kao „opasan, toksičan, rizičan, sumporni, vidlјiv, preteći…“

Rezultate detalјnih analiza i višemesečnih istraživanja o sprovođenju Plana kvaliteta vazduha kao i o najzastuplјenijim izvorima zagađenja, Pokret Tvrđava će saopštiti u nastavku projekta „Zeleni kombinat“ pod čijim je okrilјem realizovana i ova ulična akcija, navodi se u saopštenju povodom poslednje ulične akcije.

Informacija: Pokret Tvrđava. foto: Ivan Veselinović

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!