Site icon podunavlje.info

Izveštaj RSZ: Ne prestaje da se trese u Rumuniji, oseća se i kod nas

16. februar 2023 – Republički seizmološki zavod juče je objavio izveštaj o poslednjim seizmološkim događanjima na području koje pokriva, s obzirom da je poslednjih dana registrovano više desetina potresa u susednoj Rumuniji i činjenicu da su se oni jači osetili i u Srbiji.

Najsnažniji zemlјotres u ovoj seriji, koja još uvek traje, dogodio se u utorak u 15 časova i 13 minuta, sa Rihterovom magnitudom od 5.6 jedinica. Ovaj zemlјotres se osetio na celoj teritoriji Srbije, a posebno u njenom istočnom delu. Na području Kladova i Đerdapa, zemlјotres je imao intenzitet od V jedinica Merkalijeve (MCS) skale, dok je na području Bora i Majdanpeka generisao oscilacije od IV jedinice MCS skale. U ostatku Srbije ovaj zemlјotres se manifestovao sa intenzitetom od III jedinice Merkalijeve skale.

Na osnovu rešenja mehanizma žarišta ovog zemlјotresa,mehanizma njegove geneze, sračunatom u više svetskih seizmoloških agencija, navodi se u izveštaju, registrovani zemlјotres je nastao u procesu tzv. normalnog rasedanja stenskih masa u žarištu, ukazujući da je najverovatnije južno krilo rasednog sistema tog dela Karpata, tektonski alocirano relativno naniže, odnosno spušteno.

Područje celih Karpata je seizmički vrlo aktivno kroz duži geološki period, uklјučujući i zonu poslednjih seizmičkih događaja na krajnjem zapadnom delu tog planinskog masiva. U reonu Vrančea, u centralnom delu Karpata, aktivan je tzv. subdukcioni proces, u kojem se južni deo zemlјine kore u tom delu Kaprata podvlači ispod severnog segmenta, izazivajući vrlo snažne zemlјotrese, pretežno na dubini od nekoliko desetina kilometara, pa čak i do 100 kilometara.

Za razliku od nekih pojedinaca iz struke, koji su ovih dana izlazili u javnost sa apokaliptičnim predskazanjima o tektonskim procesima koji mogu da pogode i našu zemlju, Republički zavod se, kako ozbiljna firma, u ovom detaljnom izveštaju uzdržao od predikcija, navodeći samo činjenice.

Exit mobile version