Novinari, na Sretenje, položili venac na grob Dimitrija Davidovića

SMEDEREVO, 15. februar 2023 – Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i lokalnih medija danas su položili venac na grob Dimitrija Davidovića na Starom groblju u Smederevu, na dan kada je donet prvi srpski Ustav čije je tvorac bio upravo Davidović.

“UNS, uz pojedince iz Smedereva, ovim činom nastavlja da čuva kulturu sećanja na jednog od osnivača i prvog urednika ’Novina serbskih’,  prvih srpskih dnevnih novina, pokrenutih pre 210 godina. Pored ovog jubileja, ove godine se obeležava 234 godine od rođenja i 185 godina od smrti Dimitrija Davidovića”, rekla je pored ostalog Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a.

“Dolazak na ovo mesto, gde počiva otac srpskog novinarstva, doživljavam kao svojevrsno profesionalno hodočašće. Mislim da bi mnogi od nas trebalo da se pojave na jednom ovakvom mestu, pre svega lično, nezavisno od redakcija bilo kakve politike, ministarstava i regulatornih tela, i postave nekoliko karijernih pitanja kada je reč o ovoj profesiji. Jedno od tih pitanja bi moglo da glasi: ‘Da li sam se borio za profesionalne standarde i novinarski kodeks, ili sam prodao veru za večeru, ili sam radeći ovaj novinarski posao bio zaista tragač za istinom, ili držač mikrofona ili čovek koji nije umeo da postavlja prava pitanja’. Pretpostavljam da bi onaj ko bi savesno odgovorio na ova pitanja doneo poštenu odluku da prestane da se bavi novinarstvom”,  kazao je Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a

Ove godine sa predstavnicima UNS-a bio je i Radoman Kanjevac, urednik Drugog programa Radio Beograda, dobitnik nagrade „Dimitrije Davidović“ za uređivanje u 2022. godini, koju dodeljuje UNS.

“Dimitrije Davidović je jedna velika ličnost iz naše istorije. On je rođen 1789. godine kad je počela Francuska (buržoaska) revolucija. Moglo bi se reći da je on bio veliki revolucionar, pošto se svi ovi događaji, od početka Francuske revolucije, pa uz čitavu srpsku revoluciju u 19. veku, Prvi ustanak, Drugi ustanak, poklapaju sa njegovim životom. Sa jedne strane, dakle on je bio revolucionaran čovek, učinio je velike stvari za našu kulturu i novinarstvo, a s druge strane je prvi od svetitelja srpskog novinarstva, na neki način, koji je završio tužno i za koga se može reći da je postradao za novinarstvo”, istakao je pored ostalog Kanjevac

Generalni sekretar UNS-a, Nino Brajević je naglasio da je Dimitrije Davidović ličnost koja je, ne samo istorijska, u novinarstvu je uzor novinarima i dodao da smo imali sreću da je prvi urednik Novina srpskih bio neko ko je  erudita, dobar ustavopisac, diplomata, novinar, ali i veliki patriota. Takođe je izrazio nadu da će i predstavnici institucija naći interes da se na ovaj dan okupe ovde i podsete se na naše slavne pretke.

Ranije danas, venac su položili i predstavnici Narodne stranke u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!