Opozicija o gradskom budžetu: Čemu ovo služi, a uz to i ne radi

SMEDEREVO, 10. februar 2023 – U prostorijama Akcije za Smederevo danas su zajedničku konferenciju za medije održali Saša Radosavljević, ispred Zdrave Srbije, Dobrica Glišić iz Narodne stranke, Zoran Milosavljević iz Demokratske stranke i Goran Đorđević – Zajedno za Smederevo. Tema obraćanja je bio budžet grada Smedereva za ovu godinu, sve njegove mane i propusti, gde odlazi novac, a gde ne a trebalo bi.

Poznatu rečenicu iz Diznijevog crtaća „Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?“ izgovorio je Saša Radosavljević, nekada i sam prvi čovek grada, navodeći da je budžet, ovakav kakav je sačinjen, više nalik Diznijevom crtaću nego nečem što je nastalo ozbiljnim promišljanjem i planiranjem.

– Budžet grada Smedereva donet je po nezakonitoj proceduri, kršenjem svih rokova i bez javne rasprave, koju predviđa Zakon o budžetskom sistemu, kršenjem Zakona o lokalnoj samoupravi. Nacrt odluke nabavili smo od nezadovolјnih odbornika SNS, jer gradski sajt ne radi, a odbornici opozicije dobijaju materijal samo na, uglavnom pokvarenim, tabletima – i to ne u pravom elektronskom obliku već kao skenirane dokumente. Toliko o e-upravi u Smederevu. Lažno se prikazuje da prihodi budžeta rastu ili da su održivi, a u stvari nesposobna vlast svake godine prenosi po 400 i više neiskorišćenih miliona dinara iz prethodne godine i to se uračunava u prihode – kazao je između ostalog Radosavljević, zapitavši se i ko je uopšte potpisao ovakav predlog budžeta, pošto gradonačelnik nije, a za „zakon je predsedavajući Gradskog veća NN lice“.
Osvrnuo se i na raspodelu novca, naglasivši  posebno „čuveno čišćenje seoskih deponija sa strateškim partnerom“, iako imamo, kako je rekao, svoje javno preduzeće koje bi taj posao moglo da radi, a za šta se trošilo po oko 200 i više miliona dinara svake od prethodnih godina, da bi većina tog smeća opet završila u Smederevu na smetlištu.

O javnim preduzećima, koja će i ove godine biti milionskim iznosima pomagana iz budžeta, govorio je i Dobrica Glišić. Naime, u budžetu je predviđeno za subvencije javnim preduzećima 380 miliona dinara. Jedan od razloga zašto je to tako jeste, po njemu, i činjenica da, pogotovo je istakao „Zelenilo i groblja“, u kome je nekada bio direktor, tamo ni sami ne znaju koliko imaju zaposlenih, jer mnogo njih je tu po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, na taj način ucenjenih, uz obavezu da se, kako je rekao, pojavljuju na mitinzima i skupljaju sigurne glasove.

– U budžetu ni ove godine nisu predviđena sredstva za izbore u mesnim zajednicama, uprkos tome što je savetima istekao mandat pre tri godine. Očigledno da ova vlast i nema nameru da se biraju saveti u mesnim zajednicama, jer ti ljudi se, u krajnjoj liniji, ništa i ne pitaju, mesne zajednice su totalno razvlašćene – zaključuje Glišić.

Zoran Milosavljević je naglasio kako kompletni prihodi koje grad treba da inkasira po osnovu zagađenja i zaštite i unapređenja životne sredine iznose oko 31 i po milion dinara. Naročito je zanimljiva stavka „naknada za zagađivanje životne sredine“ od koje je planirano da se ubere „celih 10 hiljada dinara“.

– Niko nema ništa protiv industrije, ni tog HBIS-a, ali izgleda da je ovaj grad otpisan,da neko ne želi da naplati te razne ekološke takse, a svi znamo koliko je zdravlje stanovnika Smedereva ugroženo, da smo među dva grada sa najvećom rastom rasta broja kancera u Srbiji – kazao je Milosavljević.

S druge strane za novčane kazne i penale i za štetu nastalu od strane državnih organa predviđeno je u budžetu oko 43 miliona, više nego što će biti prihodovano od raznih ekoloških taksi, čime su, kako je rekao, „gospoda iz Gradske uprave ovim pokazala kakva je procena, koliko će njihove greške koštati“.

U predlogu budžeta uočio je Milosavljević još jednu zaista zanimljivu cifru; za projekat rekonstrukcije i rehabilitacije gradskih ulica predviđeno je ukupno 1.000 (hiljadu) dinara! Da li je greška ili je time, navođenjem ovakvog iznosa, samo zadovoljena forma, da i ta stavka postoji u budžetu, upitao se on.

– Ako se ima u vidu da je prihod od raznih nameta žiteljima Smedereva 3 milijarde i 200 miliona dinara, a da se ni dinar ne utroši za kvalitetniji život poreskih obveznika – onda je to poražavajuće. Nema reči o kapitalnim investicijama i projektima kakav je izgradnja Moravskog vodosistema, koji je do 2015. godine stigao do Radinca, do Segde, odakle je trebalo da se produži do Saraoraca, do svih moravskih sela, kako bi njihovi žitelji imali zdravu pijaću vodu. U ovom trenutku, po rešenju Zavoda za javno zdravlje, nije čak preporučeno ni da se tuširaju vodom koju crpe iz svojih bunara, kamoli da je piju – naveo je Goran Đorđević još jedan od propusta u budžetu.

Sadašnja vlast u Smederevu u 2023. godini predviđa da potroši znatno više para za pse u azilu, čak pet puta više nego za narodnu kuhinju, kada se samo ovo konstatuje – svaka dalјa analiza ovog nakaradnog budžeta je suvišna, zaključio je Đorđević.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!