Narodna banka Srbije: Referentna kamatna stopa povećana na 5,5 posto

9. februar 2023 – Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je danas odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, praktično na 5,5 odsto.

Ovo je jedanaesto uzastopno povećanje referentne kamatne stope, počev od aprila 2022, a zaključno s ovim je ona povećana za ukupno 450 baznih poena.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice na 4,5 odsto kao i stopa na kreditne olakšice na 6,5 odsto, saopštila je NBS.

„Time NBS doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije“, obrazlaže se u saopštenju koje ovim povodom izdato.

Krajem 2022. međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila je 15,1%, a oko dve trećine doprinosa i dalje je poticalo od cena hrane i energenata, pri čemu se, kao i u drugim zemljama, poslednjih meseci doprinos cena energenata smanjivao, dok je doprinos cena hrane nastavio da raste. I pored usporavanja, proizvođačke i uvozne cene još uvek beleže relativno visoke međugodišnje stope rasta, što utiče na domaću baznu inflaciju, koja se ipak, zahvaljujući održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, i dalje kreće ispod ukupne inflacije – u decembru je iznosila 10,1% međugodišnje. Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda i povećanja cena električne energije i gasa za domaćinstva. Nakon toga, u nastavku godine očekuje se smirivanje inflatornih pritisaka, pre svega u drugoj polovini godine, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ilustracija: pixabay.com

.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!