Lokalne samouprave ne poštuju obavezu izgradnje biciklističkih staza

8. februar 2023 – Izgradnja biciklističkih staza uz državne puteve kroz naselja je obavezujuća za lokalne samouprave, ali uprkos tome u celoj Srbiji postoji samo 184 kilometra izgrađenih staza sa tom namenom, što je oko šest odsto dužine državnih puteva, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI) u obimnom dokumentu Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja – Unapređenje biciklističkog saobraćaja.

Među gradovima koji nemaju nijedan metar izgrađenih biciklističkih staza uz državne i lokalne puteve je i Smederevo. kako se može videti u priloženoj tabeli.

U izgradnji biciklističkih staza pored puteva, sasvim očekivano, prednjače gradovi i opštine u Vojvodini, a od Smederevu komšijskih mesta samo je u Smederevskoj Palanci, po ovom izveštaju, izgrađeno „celih“ 0,2 kilometra takvih staza.

S druge strane, ni Javno preduzeće Putevi Srbije, kako su ukazali državni revizori, nije planiralo izgradnju biciklističkih staza na državnim putevima u periodu 2019-2021. godine.

Zakon predviđa obavezu svih jedinica lokalne samouprave da pripreme, usvoje i sprovode strateške dokumente u skladu sa nacionalnom strategijom. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, svega 20% njih je donelo lokalne strateške dokumente, a DRI je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije dala preporuku da donese sve podzakonske propise kojima se uređuje planiranje izgradnje javnih puteva.

Tom Ministarstvu je preporučeno da preduzme aktivnosti kako bi sve lokalne samouprave gradile biciklističke staze uz državne puteve kroz naselja, sve to u cilju stvaranja uslova za povećanje bezbednosti biciklista. Jer, kako se u istom izveštaju navodi, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u periodu od 2016. do 2020. godine, u Republici Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 250 biciklista, dok je 7.429 povređeno. U 2021. godini, za koju su poslednji obrađeni podaci, poginulo je 48 lica u svojstvu vozača bicikla, što je za oko 17% više u odnosu na godinu ranije.

 

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!