Proglašeni najbolji sportisti Smedereva za 2022. godinu

SMEDEREVO, 30. januar 2023 – Savez sportova Smederevo upriličio je večeras tradicionalnu dodelu priznanja najboljim sportistima grada u godini za nama. Za najboljeg sportistu u 2022. izabran je Nikola Lazić, reprezentativac Srbije u basketu 3X3 i član KK Smederevo 1953, najbolja sportistkinja je Milana Bjelogrlić, članica Kik boks kluba SD Kombat, drugoplasirana na Svetskim igrama i druga i na Evropskom prvenstvu. Najbolji sportski kolektiv je Planinarski sportski klub Čelik, čiji su članovi bili najbolji u Srbiji u vicešampioni Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji u planinarskoj orijentaciji.

Nikola Lazić, od ove sezone košarkaš Smedereva 1953, okitio se prošle godine srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu u basketu 3×3 za igrače do 23 godine u Bukureštu. Predstavljao je Srbiju, zajedno sa Nikolom Kovačevićem, Milošem Antićem i Aleksom Stojanovićem, a srpski basketaši su do finala sa Poljskom, u kome su tesno poraženi, bilo je 22:21, imali svih sedam pobeda.

Milana Bjelogrlić, kik bokserka SD Kombata, koje nažalost zbog obaveza nije prisustvovala uručenju, u Americi, u gradu Birmingem, u državi Alabama, gde su lane održane Svetske igre, popela se na postolje sa srebrnom medaljom u disciplini K1 rules, a pored toga dominirala je na svim ringovima na kojima je nastupala, kako se navodi u obrazloženju nagrade.

Priznanje za najbolji spoрtski kolektiv pripalo je PSK Čelik, koji je protekle godine bio najbolji u Ligi Srbije muškoj i ženskoj konkurenciji u planinarskoj orijentaciji i vicešampion Srbije u orijerntiringu, ima vicešampionsku titulu i treće mesto u finalu Kupa Srbije, a brojne zapažene rezultate postigli su članovi ovog kluba u mlađim kategorijma.

Trener godine je još jednom Dejan Pavić iz SD Kombata, koji je prošle godine, pored dosadašnjih uspeha, u svoj rezimee dodao i zlato sa juniorskog prvenstva sveta, zlato i srebro sa prvenstva Evrope, kao i drugo mesto sa Svetskih igara.

Sportska ličnost godine je Boban Marinković, prvi čovek Streljačke družine Smederevo, trener pištoljaških ekipa, a strelci ovog kluba su u prošloj godini osvojili devet medalja na prvenstvima Srbije u olimpijskim disciplinama, od pionira do seniora. Istovremeno je internacionalni trener streljaštva i internacionalni streljački sudija, jedan je od onih koji je osmislio i organizovao sada već tradicionalni Walter kup koji se već nekoliko godina održava u Smederevu.

Priznanje za sportski podvig godine pripalo je Aleksandru Menkoviću članu Kik boks kluba SD Kombat ovogodišnjem prvaku Evrope u Wako federaciji.

Pehar za najbolju žensku ekipu u protekloj godini pripao je Radinčankama – Rukometnom klubu Mladi radnik, a najbolja muška ekipa je ona Streljačke družine Smederevo, bronzana sa državnog prvenstva u A programu MK pištoljem na 50 metara.

Najbolja mlada sportistkinja Smedereva u prošloj godini je Klara Ribak, članica Bokserskog kluba Smederevac, prvakinja države za 2022, a najbolji mladi sportista Lazar Živanović iz Veslačkog kluba Smederevo, prošlogodišnji prvak Balkana u dubl skulu i četverac skulu za kadete i drugoplasirani u dvojcu bez kormilara.

Titulu najbolje mlade ženske ekipe ponele su članice PSK Čelik – drugoplasirani tim lige i vicešampionke države u planinarskoj orijentaciji, a najbolja mlada muška ekipa je Streljačka družina Smederevo – drugo mesto vazdušnim pištoljem i treće mesto mk pištoljem na 50 metara na prvenstvu Srbije.

Talenti godine su Strahinja Vasiljević – Karate klub SD Kombat, Đorđe Ribak – Atletski klub Smederevo, Ilija Milutinović – PSK Čelik, Milica Vasiljević PSK Čelik, Aleksa Nikolić – Streljačka družina Smederevo, Nikola Manojlović – Streljačka družina Smederevo, Nikolina Ivanović – Džudo klub Mladost Carina, Teodora Stanković – ŽOK Smederevo, Marta Filipović – RK Mladi radnik.

Večerašnja ceremonija bila je prilika i da, takođe po tradiciji, budu uručena priznanja i sportistima sa invaliditetom. Dobili su ih Jelena Pantović –  SKOSI R 50, Miodrag Grba – SSK OSI Despot Đurađ Branković, Zoran Petrović – DSRI, Nenad Mitrović – STIKS i Marijana Ristić – SUGN Despoti.

Nagrade za životno delo ove godine su dodeljene posthumno, dugogodišnjim članovima Saveza sportova Smederevo, primile su ih porodice Miroslava Đurića, STK Đurđev grad, i Dragana Radosavljevića – BBK Železničar.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!