Osnovana smederevska „Mreža za vazduh“

SMEDEREVO, 26 januar 2023 – Pod okriljem projekta „Zeleni kombinat“, koji Pokret Tvrđava realizuje uz pomoć Beogradske otvorene škole i finansijsku podršku Evropske unije i programa EU za tebe, osnovana je smederevska „Mreža za vazduh“ –  grupa koja ima za cilj da okupi predstavnike svih relevantnih struka iz oblasti koje su ključne za problem zagađenja vazduha.

Samu ideju projekta i najvažnije aktivnosti predstavio je juče na osnivanju Nikola Krstić, koordinator Pokreta Tvrđava objasnivši da su ključni aspekti istraživanje najvećih izvora zagađenja  – saobraćaj, industrija, individualna ložišta i javno grejanje, zatim i analiza do sada realizovanih mera iz Plana kvaliteta vazduha koji je Grad Smederevo usvojio 2020. godine, kao i formiranje smederevske „Mreže za vazduh“ kao platforme za dijalog eksperata, aktivista i donosilaca odluka kako bi se zaustavio negativan trend zagađenja vazduha u Smederevu.

Jučerašnji susret je uprkos tome prošao bez predstavnika lokalne samouprave, dok se okupljenima, elektronskim putem obratio Antoan Avinjon, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji poručivši da se zagađenje vazduha tiče zdravlja ljudi jer ono ubija i skraćuje životni vek, a da su aktivnosti lokalnih inicijativa, poput ove, veoma značajne, jer je važno da se, s jedne strane utvrde izvori zagađenja i da se, s druge strane, sprovedu adekvatna rešenja.

“Mi strateški ulažemo u rešenja kroz naše projekte i ovom prilikom pozivamo Grad Smederevo da se uključi u projekat praćenja lokalnih ekoloških planova kao i neki drugi gradovi. Bio sam u mnogo opština i gradova u Srbiji gde gradske vlasti tek danas otkrivaju da imaju problem sa zagađenjem iako u njihovim mestima aktivisti na to godinama ukazuju svojim delovanjem“, kazao je Avinjon.

O trendovima zagađenja i podacima sa mernih stanica u Smederevu za 2022. godinu govorio je mr Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije skrenuvši pažnju na to da, kada je reč o centru Smedereva, nisu uvek zabrinjavajuće same koncentracije suspendovanih čestica već broj dana sa njihovim prekoračenjem, dok je po pitanju industrijskog uticaja u Radincu sve jasno:

“Bez aktivnog učešća države problem u Smederevu niti bilo gde drugde ne može biti rešen. Zašto vi u Smederevu od 14 kotlarnica imate 12 na mazut? Zašto ako već imate gas? Ko se tu pravi lud? Ko ne radi svoj posao? Neko je, za ovo vreme, pare koje je uzimao za naknadu za zaštitu životne sredine usmeravao u nešto drugo. Onaj ko je uradio Plan kvaliteta vazduha za Smederevo je očigledno koristio neke stare podatke i to nije dobar rezultat. Kako to znam? Pa evo, merna stanica u centru za period 2018 – 2022. Zaista, 2018. je maksimalna očitana vrednost bila 53 i to je krenulo da se smanjuje, 2022. spada na 32. Ovim tempom, to bi u normalu došlo za desetak godina. Međutim, broj dana sa prekoračenjima varira, imamo 70, pa 76, 68, 65. Da bi sa 65 došlo na 35, treba vam 50 godina. Merno mesto Smederevo Radinac, gde fale podaci iz jednog perioda od dvadesetak dana, situacija je da imamo smanjenje koncentracija PM čestica, ali trajanje je isto i dalje, to su enormna zagađenja. Radio sam jednu forenzičnu u uzeo sam dva merna mesta koja su u sistemu monitorniga, to su Vinča i Radinac. Vazdušnom Za linijom udaljena su oko 30 kilometara, konfiguracija terena je manje-više ista, ne postoji način da ima nekih naslaganja, ako je u Vinči pao pesak iz Sahare, pao je i u Radincu, ako je intenzitet saobraćaja, opet je slično. Rađeno je od 5. aprila do 6. oktobra, namerno van grejne sezone, dakle, nema uticaja grejanja ni ložišta, pojavljuje se 30-ak dana u kojima su vrednosti PM čestica u Radincu od 1,6 do skoro tri puta veće nego u Vinči. Samo jedan razlog može da bude za to. Nešto što je bliže Radincu je napravilo ovu razliku. Znači, to je nešto lokalno i tu pada. Pazite, 28. avgust, temperatura 22 stepena noću, Beograd Vinča srednja dnevna koncentracija 33 mikrograma po metru kubnom, a Smederevo Radinac 75! Ili, 24. jul, Vinča 22, Radinac 66, znači tri puta više. Na to može da utiče država”, kazao je Lekić I dodao da je, za lokalne prilike, primena Plana kvaliteta vazduha, jedini način i instrument za poboljšanje situacije.

Prim. dr spec. med. Branislava Matić Savićević predstavila je svoju prezentaciju o istraživanju uticaja metala i metaloida na zdravlje ljudi:

“Najdramatičnije je to što u slučaju prisustva teških metala sama koncentracija nije toliko ni bitna. Dokazano je u raznim istraživanjima da je nulta tolerancija za prisustvo ovih supstanci koje su nama strane i koliko god da je malo to zagađenje naš organizam trpi, ali biološki nije napravljen da to prepozna i upotrebi. Mi u organizmu imamo bakar, gvožđe, neke mikroelemente, ali  i elemente kao što su arsen i olovo mi jednostavno ne prepoznajemo. Sve što se nalazi u našem okruženju, a nije deo nas, mi ćemo da tolerišemo jedno vreme, a onda se moć organizma slama i organizam počinje da oboleva. Nije čak potrebno ni da se svuda mere te supstance, ako znamo da negde postoji neki proizvodni proces, a da pretpostavimo da podrazumeva oslobađanje takvih materija, dovoljno je za oprez. Koliko god da je niska koncentracija, na primer olova, kadmijuma, nikla, to sve izaziva naš organizam”.

O zagađenju vazduha, posledicama, potencijalnim rešenjima i merama koje bi trebalo preduzeti, u nastavku susreta su razgovarali Milenko Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekoliške asocijacije, doktor bioloških nauka Aleksandar Urošević, master ekolog Marina Simić, novinar Dragan Pavlović, kao i Vladimir Radosavljević predstavnik valjevskog udruženja iRevolucija i aktivisti smederevskih inicijativa „Crveni bedževi“ – Nataša Rašković i dr Branislav Todorović, „Urbano zeleno“ – Miloš Marković i „Pokreta Tvrđava“ – Nikola Krstić i Anika Živanović.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!