Nataša Rajić dobitnica Svetosavske povelje za 2022. godinu

SMEDEREVO, 26. januar 2023 – Na večeras održanoj Svetosavskoj akademiji uručena su najviša priznanja koja grad Smederevo dodeljuje ovim povodom. Dobitnica Svetosavske povelje je Nataša Rajić, profesor srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi u Smederevu.

Nataša Rajić je rođena 1964. godine u Smederevu u porodici prosvetnih radnika. Diplomirala je na Filološkom fakultetu 1987. godine i iste godine se zaposlila u Tehničkoj školi u Smederevu. Bila je razredni starešina generacijama učenika različitih smerova, od kojih su mnogi danas veoma uspešni stručnjaci, kako u oblasti tehničkih zanimanja, tako i u oblasti društvenih nauka.

Natašin rad sa učenicima su najviše obeležili uspesi u sferi dramske i recitatorske sekcije. Njeni učenici su osvajali prva mesta na mnogobrojnim republičkim i regionalnim takmičenjima, a bila je i mentor učenicima koji su upisali Fakultet dramskih umetnosti.

Osnovala je Omladinsko pozorište Tehničke škole, koje pod tim imenom postoji od 2010. godine, kada je preraslo okvire škole i grada i kao takvo predstavljalo ih širom Srbije i inostranstva, navodi se u obrazloženju.

Tradicionalno, uručene su i Nagrade za stvaralaštvo mladih. Dobitnici za 2022. godinu su Dimitrije Spasić, Ana Tomić i Anđelka Petković.

Dimitrije Spasić je školske 2021/22. godine završio IV razred prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji Smederevo. Nosilac je diploma “Vuk Karadžić” i proglašen je za učenika generacije. Tokom srednjoškolskog školovanja, učestvovao je na Književnoj olimpijadi u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Bio je član “Arhimedes” ekipe koja se takmičila na istoimenim matematičkim turnirima. Student je prve godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ana Tomić je završila Osnovnu školu “Dr Jovan Cvijić sa uspehom 5,00, nosilac je diploma “Vuk Karadžić”, kako u osnovnoj, tako i u srednjoj Medicinskoj školi u Beogradu, gde je bila učenik generacije. Školske 2022/23. Godine je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,90. Tokom studiranja je bila autor dva studentsko-naučna rada uz volontiranje u organizaciji Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije. Bila je učesnik programa za mlade naučnike o genomskim istraživanjima organizovanog na Kipru, pri Evropskom univerzitetu.

Anđelka Petković je učenica završnog razreda Muzičke škole “Kosta Manojlović” u Smederevu, sa prosekom 5,00. Prva je od gudača iz Smedereva koja je osvojila I nagradu na Republičkom takmičenju u violončelu. Učestvovala je na Međunarodnim i republičkim takmičenjima gudača kao i na Međunarodnom festivalu gudača, na kojima je uvek osvajala jedno od prva tri mesta. Izuzetno nadarena, vredna i svestrana učenica. Učestvovala je na mnogobrojnim humanitarnim koncertima.

Svetosavsku akademiju je otvorio Gradski ženski hor “Kir Stefan Srbin” koji je izveo Himnu Svetom Savi, a besedio je dr Milivoje R. Jovanović, doktor filoloških nauka. Potom je domaćin Svetosavskih svečanosti, Tehnička škola iz Smedereva, odnosno Omladinsko pozorište Tehničke škole, izvelo pozorišnu predstavu “Svetli svetosavlje srpstvu kroz vekove”, čiji scenario, režiju i kostime potpisuje dobitnica Svetosavske povelje, Nataša Rajić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!