Otvorena izložba radova živopisca Zorana Lazarevića „Prozor u večnost“

SMEDEREVO, 25. januar 2023 – U holu smederevskog Centra za kulturu posetioci od danas mogu da pogledaju izložbu radova živopisca Zorana Lazarevića pod nazivom „Prozor u večnost“.

Zoran Lazarević je Visoku školu Vizantijskog slikarstva završio 2001. godine u Beogradu, u klasi Slobodana Vitkovića, jednog od osnivača Akademije za živopis, restauraciju i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve. Usavršio je carigradsku tehniku živopisanja po zlatu koju koristi kako u ikonopisu, tako i u zidnom živopisu. Lazarević, po blagoslovu SPC, oslikava ikone i bavi se zidnim slikarstvom. Do danas je oslikao više od dve hiljade ikona različitih formata, od kojih je veliki broj darivan Crkvi Hristovoj, a ostale su oslikane namenski i po narudžbini.

Na otvaranju, Lazarević je rekao da je izložba „Prozor u večnost“ zamišljena kao prikaz radova, ikona koje su već uključene u liturgijski život crkava u kojima se nalaze.

„Hteli smo da iz celokupnog opusa izdvojimo radove, reprodukcije fotografija, vezane za naše pravoslavne hramove koji se nalaze na teritoriji Smedereva“, rekao je Lazarević.

„Upečatljive radove živopisca Zorana Lazarevića, ovekovečene na fotografijama koje čine ovu izložbu, podarila nam je autorska energija u kojoj su sjedinjeni umetnički senzibilitet i poznavanje nekoliko slikarskih tehnika“, rekla je pored ostalog Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva, otvarajući Izložbu.

Izložba je u okviru 34. Svetosavskih svečanosti u Smederevu i posetioci će moći da je pogledaju do 10. februara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!