Uručeni ugovori za sufinasiranje mera energetske efikasnosti

SMEDEREVO, 24 januar 2023 – U smederevskoj Gradskoj upravi danas su uručeni ugovori o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada. Grad Smederevo zajedno sa sredstvima Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti za ovu namenu je opredelio 18 miliona dinara.

Javnim pozivom je kao predmet sufinansiranja određeno osam mera energetske efikasnosti, uslovi za ostvarenje prava na dodelu bespovratnih sredstava, dokumentacija koju treba priložiti i rok za podnošenje prijava. Od ukupno osam priloženih mera, građani Smedereva su pretežno konkurisali za zamenu PVC stolarije, zamena kotlova na pelet i gas i zamena toplotne pumpe.

Ugovore je ispred grada podelio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sa načelnikom Odelјenja za urbanizam, građevinarstvo i investicije Draganom Krstićem.

Građanima obratio se gradonačelnik Beč koji je istakao da će grad i u buduće posebnu pažnju posvećivati energetskoj efikasnosti.

– Moram da naglasim da smo očekivali ovakav odziv, jer smo mnogo puta i apelovali da je energetska efikasnost jedan od prioriteta grada Smedereva, kao i da ćemo u tu svrhu izdvajati značajna sredstva. U cilјu realizacije navedenih mera za ove potrebe bilo je izdvojeno 18 miliona dinara u saradnji sa resornim Ministarstvom. Od ukupnog iznosa grad je izdvojio 12 miliona, dok je Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo 6 miliona dinara. Ukupno smo imali 193 prijave, od tog broja 164 su bile pravno regularne. Međutim, nakon obilaska terena, a pre potpisivanja ugovora došli smo do 145 sada već potpisanih ugovora – rekao je gradonačelnik Beč u svom obraćanju.

Gradonačelnik je prisutne obavestio da su potpisani trojni ugovori sa deset izvođača radova i da veruje da će u narednih desetak dana krenuti sa realizacijom. Istakao je i da je subvencija iznosila pedeset odsto od ukupne vrednosti, 140.000 dinara za zamenu PVC stolarije, 250.000 zamena toplotne pumpe, 110.000 zamena kotlova na pelet i 85.000 zamena kotlova na gas.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!