Krnjevo: Svinje hrani šargarepama, dulekom i – bananama! (video)

Izvor: agroklub.rs, 22. januar 2023 – Marko Jevtić iz Velikog Orašja kod Velike Plane bavi se uslužnim tovom svinja, a od nedavno se okrenuo i uzgoju domaćih autohtonih rasa. Na svojoj farmi u Krnjevu uzgaja moravke i resavke koje, čini se, uživaju jedući probranu hranu – voće i povrće.

„Pre 13, 14 meseci jedan prijatelj je tražio da kupi od mene svinju koja nije jela koncentrat, aditive…Počeo sam da se smejem i rekao, pa šta bi mogla da jede? Ali onda sam se setio da ja to mogu da radim sa našim rasama svinja koje su otporne na spoljašnje uslove i koje mogu da budu na otvorenom i da se hrane zdravom hranom“, prepričava Jevtić.

Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje sa hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica. Takođe, do 10 kg na celo krdo, „ide“ i kukuruz i tritikal iz njegove proizvodnje. Kaže, ipak moraju da dobiju jedan deo i te hrane zbog proteina.

Iako je imao plan da meso suši na Lovćenu, izvoz mesa u Crnu Goru iz Srbije nije moguć zbog afričke kuge svinja, pa je svoju ideju „preselio“ na Zlatibor.

Meso ću odneti na sušenje u jednu sušaru gde se pravi pršut – kako je rekao Srbin iz Dalmacije kod koga ću čitav proces raditi“, otkriva mladi stočar koji svoju proizvodnju snima i postavlja na društvene mreže pod nazivom „Zdrava farma„.

Objavljeno na agroklub.rs, foto: printscreen, video: Instagram zdravafarmalive

Skorašnji članci

error: Content is protected !!