„Tanka je linija“ – kampanja za podizanje bezbednosti pružnih prelaza

19. januar 2023 – Na predstavljanju Nacionalne kampanje za podizanje bezbednosti na pružnim prelazima „Tanka je linija“ na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, koju su pokrenuli Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i međunarodna organizacija Transportna zajednica, predočeno je da je u poslednjih osam godina 47 osoba izgubilo život na pružnim prelazima u Srbiji, a 131 je teže povređena.

Kampanja je pokrenuta sa ciljem podizanja svesti u javnosti i edukacije vozača i drugih učesnika u železničkom saobraćaju, o opasnostima na pružnim prelazima u Srbiji.

u Vladi Republike Srbije Goran Vesić poručio je danas, na predstavljanju Nacionalne kampanje za podizanje bezbednosti na pružnim prelazima „Tanka je linija“, da će naredna decenija u Srbiji biti decenija železnice.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je naveo da je ove godine izdvojeno više od šest milijardi dinara u budžetu infrastrukture za revitalizaciju postojećih pruga, što je značajan iskorak u odnosu na prethodnu godinu. On je istakao da u narednom periodu Srbija mora intenzivno da se bavi bezbednošću saobraćaja, jer je veliki procenat poginulih i u drumskom i u železničkom saobraćaju. Zbog toga se planira formiranje posebnog sektora u Ministarstvu koji će se baviti bezbednošću na svim vidovima prevoza – prugama, drumskom prevozu, vodenom i vazdušnom prevozu, jer je neophodna koordinacija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju deo je seta zakona koji će biti usvojen tokom proleća. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će izaći pred Skupštinu Srbije sa predlozima desetak zakona, a u okviru tih zakona biće i četiri železnička zakona koja su deo naših pregovora sa EU.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek je rekao da je kroz kampanju neophodno ukazati na opasnosti nepravilnog prelaska pružnih prelaza, a sve u cilju postizanja „Vision Zero“ sistema – da u nesrećama na pružnim prelazima nema smrtnih slučajeva.

Nesreće će se dešavati, ali je cilj da, kada se one dese, nema smrtnih ishoda. Za to je potrebno i obezbeđivanje prelaza i edukacija vozača i drugih učesnika u saobraćaju, kao i odlična koordinacija sa hitnim službama kada do nesreće dođe, rekao je Zakonjšek.

Od preko 2.100 putno-pružnih prelaza u Srbiji, oko 400 je opremljeno aktivnom zaštitom koju čine zvučna i svetlosna signalizacija i barijere, a zajedno sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, pokrenut je proces modernizacije za još 400 pružnih prelaza, rekao je Zakonjšek.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović se zahvalio Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Transportnoj zajednici na pokretanju ove kampanje i najavio da će fakultet ove godine biti domaćin najprestižnijeg skupa u oblasti železnice “Rail Belgrade 2023.”

Foto/ilustracija: privatna arhiva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!