Plivanje za časni krst u Smederevu, Palanci, Plani i Kovinu

19. januar 2023 – Nikola Stošić, doskorašnji svetski šampion u kik boksu, prvi je stigao do Časnog krsta na bazenu na Jugovu, u nadmetanju koje je po 18. put organizovala Crkvena opština i Odbor za negovanje pravoslavne tradicije u Smederevu.

Nadmetalo se 20 takmičara, a pre početka plivanja učesnike i više stotina okupljenih pozdravio je domaćin ove manifestacije Zoran Janković. Star trke mladića različitih godina i zanimanja označio je pucanj iz puške.

Pobedniku Nikoli Stošiću (36) je pored Časnog pripao i zlatni krst poklona koje su obezbedili sponzori, na čelu a Zoranom Jankovićem.

Odmah iza Stošića stigao je Petar Milisavljević, dok je, kao i prošle godine teći bio Velibor Vlahović. Njima su nagrade uručili potpredsednik Organizacionog odbora manifestacije Radivoje Dobrnić i Zoran Ignjatović, član Odbora i uz Miroslava Rašića organizator 35. proslave Badnje večeri u Smederevu.

U Smederevskoj Palanci je, po tradiciji, plivano na jezeru Kudreč u organizaciji Udruženja “Časni krst”, a uz podršku Opštine Smederevska Palanka. Palančani ovoj manifestaciji ne daju takmičarski karakter, a ove godine plivanje je bilo posvećeno sećanju na Milinu Nanaši, koja je godinama davala veliki doprinos u organizaciji ovog događaja. Tim povodom je i njen lik bio odštampan na majicama koje su nosili plivači.

U Velikoj Plani, kod etno sela Moravski konaci, za plivanje za Časni krst prijavilo se 39 učesnika a osim Palnjana bili su tu i plivači iz Subotice, Niša , Smedereva, Lapova, Žabara, Obrenovca… Među njima i jedna dama – Natalija Petrović,. pravi pobednici su, kako organizatori kažu, dva viteza za ponos – Andreja Nikolić i Miloš Mitrović  – 17 i 15 godina.

Na kovinskom Dunavcu za Časni krst se plivalo po deveti put, u organizaciji Udruženja Familija i pod pokroviteljstvom Opštine Kovin. Staza je simbolično bila dugačka 33 metra, što je trebalo da asocira na Hristove godine, a do Časnog krsta je prvi, u konkurenciji još tridesetak plivača, stigao Kovinac Nemanja Ćirić.

Foto: R.G. palankadanas.com, privatna arhiva, Turistička orhanizacija Opštine Kovin

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!