Cisterna broj 13 iz Pirota u Smederevo stiže pod policijskom pratnjom

19. januar 2023 – Prošlo je bezmalo mesec dana od kada se, zbog iskliznuća teretnog voza sa amonijakom, koji je iscureo kod Pirota, više od 50 ljudi, među kojima i troje dece, obratilo za pomoć lekarima u bolnicama u Nišu i Pirotu sa simptomima trovanja ovim gasom. Posledica ovog akcidenta su i dva smrtna ishoda. Još uvek je u toku uklanjanje cisterni sa pruge, a mada Smederevci i nisu baš nešto obavešteni o tome, cisterne stižu u Smederevo na ispitivanje i remontovanje, pa tako i ova broj 13, koja je juče ispražnjena, kako piše lokalni pirotski portal pulsonline.rs.

Podsetimo, beživotno telo muškarca B. J. (74), iz pirotskog sela Sopot, pronađen je neposredno nakon što su četiri vagon-cisterne sa amonijakom iskliznule iz šina na pruzi Niš-Dimitrovgrad kod Pirota, a iz jedne od njih počeo da curi amonijak, stvarajući gust oblak otrovnog dima. On je pronađen u svom vozilu koje je sletelo sa puta na ulazu u Pirot, a smrt je konstatovana u Opštoj bolnici u to gradu.

Telo turskog državljanina D. P. (55) pronađeno je takođe nakon nesreće, ispod nadvožnjaka, nedaleko od mesta na kojem se dogodio akcident.

Prema informacijama koje pulsonline.rs  imasa lica mesta, stručni ljudi Azotare  Pančevo, juče su  uspeli da pretoče još jednu cisternu, ovu broj 13.  Crevima je povezanapuna i prazna cisterna, a tom prilikom korišćen je azot kako bi amonijak iz pune cisterne ,“krenuo“ crevima u praznu.

Na licu mesta je provereno  da je iz cisterne 13,   iscurio anonijak i da je prazna.  Snimljen je video klip tokom demonstriranja kao dokaz., a taj klip je, po pisanju pulsonline.rs, samo  interni dokument.

Cisterna broj 13 će biti prevezena  u Smederevo, po nalogu tužioca, pod nadzorom je Policije.

Jutros je počelo pretakanje druge cisterne, navodi puilsonline.rs.

Informacija i foto: pulsonline.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!